viernes, 18 de octubre de 2013

# 56
L'energia al dia
Butlletí de l'Institut Català d'Energia
Dijous, 17 d'octubre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
La Generalitat convoca els Premis d'Excel·lència Energètica 2013


 

:: Notícies ICAEN

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha convocat els Premis d’Excel·lència Energètica, amb la intenció de reconèixer les empreses que hagin dut a terme projectes o actuacions remarcables en el camp de l’estalvi, l’eficiència energètica, el foment de les energies renovables i les noves tecnologies energètiques. La presentació de candidatures s’inicia el dia 15 d’octubre i finalitzarà el migdia del 8 de novembre.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig va inaugurar a Santa Perpètua de Mogoda el centre CREVE, un equipament de referència en el desenvolupament i i formació al voltant del vehicle elèctric. El projecte, fruit de la col·laboració público-privada, forma part dels projectes estratègics de l’eix de la Riera de Caldes, que contempla diversos programes per a la promoció del transport sostenible i la seva incorporació en el teixit industrial.
El document, realitzat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, el Consell de Col·legis d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Catalunya, Enginyers Industrials de Catalunya, i el Consell de Col·legis d'Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya, recull la informació més rellevant de la certificació d'eficiència energètica d'edificis existents.
El conseller anuncia que, davant de la imposició d’un nou marc normatiu per part de l’Estat, la Generalitat revisarà el seu Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020
Actualització de l'evolució dels principals indicadors de l'energia a Catalunya a data 4 d'octubre.
L'Institut Català d’Energia ofereix cursos de conducció eficient amb la fórmula de co-pagament al 50%, per mitjà de l’empresa ASOCAP, una xarxa d’experts en la formació de conductors.
Les ajudes es destinaran a actuacions integrals en edificis del sector residencial.(01.10.2013)
El programa CERMA, aprovat com a document reconegut pel Ministerio de Industria, Turismo y Comercio per a certificar edificis residencials existents, permet l’obtenció de la qualificació d’eficiència energètica de vivendes noves i existents i facilita l’elaboració d’un informe de recomanacions de millora d'eficiència energética.
El Congrés, que tindrà lloc a Lleida el 7 i 8 de novembre, estarà dedicat en la seva segona edició a l’aigua com a element de gestió energètica. El suport d’Aigües Segarra-Garrigues se suma al que abans de l’estiu va donar GLOBALleida, per impulsar les oportunitats de negoci en el territori que plantegen les xarxes elèctriques intel·ligents, en els àmbits del sector agroalimentari, l’aigua i l’energia.
El conseller anuncia al Parlament la creació d’una línia d’acció industrial per compensar els sectors exportadors afectats per la millora de competitivitat de les empreses nord-americanes a l’utilitzar gas de roca mare.
Es publica el recull actualitzat dels preus regulats del sector elèctric i del gas natural (tarifes i tarifes d'accés o peatges), així com els preus màxims de venda de gasos liquats del petroli (propà i butà).
Obert el termini perquè els hotelers espanyols puguin sol·licitar ajuts per a la renovació de les infraestructures als seus establiments que permetin disminuir les emissions de CO2, entre un 40 i un 70%.(16.09.2013)
L'ordre, que es va publicar el 10 de setembre, entra en vigor a partir de l'endemà de la seva publicació al BOE.
Els treballs formen part del nou model d’enllumenat que permetrà estalviar un milió euros l’any de mitjana i el 30% d’energia.
Aquest Dossier Tècnic se centra en la situació i estratègia de la biomassa forestal a Catalunya, les fonts, tipus i productes, els beneficis derivats del seu ús, la cadena logística i la qualitat i bones pràctiques.
Amunt
 

:: Agenda d'activitats

Ecoviure va néixer l'any 1997 amb la intenció de servir de punt de trobada a les persones i professionals que, des de diferents àmbits, treballen per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del planeta.
Aquesta edició compta amb la participació de l'ICAEN al Forum Energia: Rehabilitació i eficiència, que tindrà lloc el 18 d'octubre.
Jornada organitzada per INDESCAT, el clúster català de la indústria de l'esport, i l'Institut Català d'Energia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i BodyLife Barcelona. L'objectiu de la jornada, que tindrà lloc en el marc del Saló BodyLife Barcelona, és donar a conèixer i debatre mesures per a l’eficiència energètica en instal·lacions esportives: explicar casos d’èxit d’implementació de mesures, debatre sobre models de compra d’energia, i reflexionar sobre l’evolució del sector.
La consideració de la rehabilitació i el cicle de vida d'un edifici és una gran oportunitat per al desenvolupament d'activitats innovadores en l'àmbit empresarial sota un nou model de negoci, on es poden articular diferents vies de finançament. L'amortització de les inversions en rehabilitació resulta necessària per abordar aquests projectes. En aquest marc, les empreses de serveis energètics poden jugar-hi un paper molt important mitjançant objectius de reducció dels consums energètics amb el conseqüent estalvi econòmic com a forma d'amortització.
La jornada s'emmarca dins l'Expo Estalvi Energètic Badalona (E3) i pretén abordar quines propostes existeixen per tal de gestionar l'estalvi i l'eficiència energètica.
Jornada de treball per a tècnics i professionals del Garraf, organitzada pel Consell Comarcal del Garraf.
En aquesta segona edició, el congrés se centrarà en l'aigua com a element de la gestió energètica. En el mateix s'abordarà la relació entre aigua i energia, tant des de la perspectiva de la gestió de les conques i l'aprofitament hidroelèctric convencional, com des de la confluència d'infraestructures o l'eficiència energètica en el seu ús i consum.
La jornada constarà de 4 blocs temàtics: reflexions al voltant de la prevenció; l'edificació com a cas paradigmàtic; la prevenció i riscos econòmics, industrials i de les infraestructures; i prevenció i riscos en els àmbits social, ambiental i de la salut.
L'Open Energy Institute organitza la segona edició d'aquest congrés, que té els següents objectius: Generar conclusions sobre la dinamització dels actors emergents de l'economia intel·ligent, associats a l'eficiència energètica i les Smart Green Citites en les ciutats petites i mitjanes del Mediterràni. Visualitzar Tarragona com a ciutat referent en el movimient de les Smart Green Cities. Conscienciar sobre les pautes i reglamentacions que ha marcat la Unió Europea per a l'any 2020, on tots els actors socials i econòmics hauràn d'involucrar-se.
La finalitat del congrés és facilitar l’assoliment a Catalunya no només del Pla de l’Energia sinó també dels objectius de l’Energy Roadmap 2050 de la Unió Europea sobre dependència, intensitat i eficiència energètica, ús de fonts renovables i reducció d’emissions de gasos efecte hivernacle.
Amunt
 

:: Publicacions

La planta d'Air Liquide Ibérica de Gases, S.L.U. de producció de gasos industrials situada a Martorell ha aconseguit importants estalvis mitjançant la incorporació d'un sistema de control del motor síncron i de sistemes d'engegada suau en els motors de compressió de gasos de l'aire a les seves instal.lacions.
Amunt

No hay comentarios: