martes, 15 de octubre de 2013

# 72
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 11 d'octubre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors

Centre de documentació

  • Facebook de l'Institut Català de les Dones
  • Twitter de l'Institut Català de les Dones
  • Flickr de l'Institut Català de les Dones
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • 900 900 120 Contra la violència masclista. Telèfon gratuït i confidencial. 24 hores
  • Cercador de normativa de gènere
  • Cercador d'expertes
 

:: Violència masclista

Condol per les dones víctimes de la violència masclista
El Govern de la Generalitat, a través de Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, condemna enèrgicament l’homicidi d'una noia a Tàrrega, presumptament a mans de la seva parella, i expressa el seu sentit condol a la família de la víctima. Les dones que es trobin en aquesta situació poden trucar al telèfon 900 900 120, que és un servei 24 hores, confidencial i gratuït, o adreçar-se algun dels serveis municipals o comarcals d’informació i atenció a les dones (SIAD) que ofereixen atenció de proximitat en tot el territori de Catalunya.
Sessió formativa RVD-BCN Protocol de valoració del risc de violència de parella contra la dona per part de la seva parella o exparella a les Terres de l'Ebre
El RVD-BCN Protocol de valoració del risc de violència de parella contra la dona per part de la seva parella o exparella és una nova eina que ajuda els i les professionals que atenen dones que viuen situacions de violència masclista a valorar el risc que succeeixin a curt termini actes violents greus per part de la seva parella o exparella. Aquest mes d'octubre hi ha sessions de formació a Lleida, Tarragona, i Sort, i el mes de desembre serà a Girona.
Aquest protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya que permetrà coordinar l’actuació entre les institucions catalanes implicades, es millorarà la detecció, la identificació i la protecció de totes les persones que es trobin a Catalunya que puguin ser víctimes del delicte de tràfic de persones, sense cap discriminació per raó de sexe, edat, nacionalitat o situació administrativa, i amb una atenció especial per a les víctimes estrangeres i els i les menors.
Sessió formativa per als SIAD de Tarragona
L'Institut Català de les Dones a Tarragona va organitzar aquesta formació, adreçada al personal dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, amb l’objectiu de proporcionar a les tècniques metodologies i eines a l'hora de fer una intervenció de prevenció i sensibilització contra la violència masclista adreçada a joves a través del professorat. Hi van participar una vintena de professionals dels diferents SIAD de les comarques de Tarragona.
Amunt
 

:: Entitats

La convocatòria s'adreça a projectes d'inserció laboral de dones, formació i atenció a dones en l'àmbit professional; atenció i recuperació de dones en situació d'especial vulnerabilitat, accions de reconeixement i visibilització de les dones; protecció i defensa dels drets de les dones i creació o manteniment de xarxes d'entitats de dones i espais de comunicació i relació. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 18 d'octubre de 2013.
Amunt
 

:: Dones rurals

Dia Internacional de la Dona Rural
El Dia Internacional de la Dona Rural es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. El 15 d'octubre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i l’Institut Català de les Dones se sumen a la commemoració d'aquesta diada amb diversos actes arreu del territori.
Amunt
 

:: Formació

El curs, que té lloc a Tortosa el 21 i 22 d'octubre, s'adreça a professionals de primer i segon nivell dels serveis socials d'atenció primària i de Serveis d'Informació i Atenció a dones, especialment professionals de la psicologia.
La formació, que té lloc a Barcelona els dies 21 i 23 d'octubre, s'adreça a persones que gestionen equips mixtes i que tinguin inquietud per a millorar la seva efectivitat en el seu dia a dia i dones que assumeixen rols de gerència i direcció d'equips
Les sessions de la formació, que té lloc a Lleida el mes de novembre, s'adrecen a professionals de serveis socials bàsics, de Serveis d'Informació i Atenció a Dones i de serveis especialitzats que puguin estar en contacte amb dones en situació de violència masclista en l’àmbit comunitari.
Amunt
 

:: Veu de dona

Veu de dona
L'Institut Català de les Dones reprèn les entrevistes del cicle Veu de dona amb vàries sessions que tindran lloc aquesta tardor a diverses poblacions de la demarcació de Girona. El 17 d’octubre de 2013 hi haurà la primera entrevista a Puigcerdà (Cerdanya), que seguirà el 19 d'octubre a Figueres (Alt Empordà), el 26 d'octubre a la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) i el 19 de novembre a Banyoles (Pla de l'Estany).
Amunt
 

:: Cultura

Quima Jaume, poeta
L'Institut Català de les Dones va participar en l'homenatge a Quima Jaume que va tenir lloc amb motiu del 20è aniversari de la seva mort. A l'acte es va projectar l'audiovisual Quima Jaume i el seu món i va tenir lloc una taula rodona, moderada per Rosa Ardid, amb la participació de Francesca Bartrina, doctora en Teoria de la Literatura Comparada i professora titular de la Universitat de Vic i Jordi Cervera, periodista i escriptor. L'homenatge es va cloure amb un recital de poemes a càrrec de Francesca Masclans, actriu, periodista i cantant.
El marit de Montserrat Carol, Josep Carol, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, en l'acte de donació dels llibres
El catàleg del Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones inclourà un seguit d'obres poètiques escrites per Montserrat Carol, pseudònim literari de Montserrat Crusells (Esparreguera 1929 - Barcelona 2011), que ha cedit el seu marit, Josep Carol. L'obra de Montserrat Carol es concentra en quatre reculls essencials: Bon dia terra, bon dia mar (Ámbito literario, 1980), Tristesa de gencianes (Columna, 1989), El funeral del vent (Columna, 1992) i En un indret del temps (Viena, 2001).
Conferències "La dona i la Guerra Civil"
Al llarg d'aquestar tardor l'Institut Català de les Dones organitza una sèrie de conferències sobre La dona i la Guerra Civil amb la historiadora Assumpta Montellà, que a cada territori estarà acompanyada una dona que va viure els fets directament. Aquesta iniciativa s'emmarca en la commemoració del 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya, en la qual l'Institut Català de les Dones vol reivindicar el protagonisme que van tenir les dones en la dura experiència de la guerra i la vida a la rereguarda.
Dones i cançons
L'exposició Dones i cançons es pot veure a la Biblioteca Pública de Lleida, on es podrà veure fins el 31 d'octubre. L'exposició és una iniciativa de l’Institut Català de les Dones, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, i la revista Enderrock que a través d'una mostra de fotografies de vint-i-cinc dones que canten i fan cançons, representatives del panorama musical català, vol reflectir la continuïtat de la tradició musical de les cantants catalanes. El mes vinent l'exposició es podrà visitar a Vilanova i la Geltrú.
Inauguració de l'exposició "Llapis i...acció! Roser Capdevila dibuixa"
La mostra, que inclou obra inèdita de Roser Capdevila, fa un recorregut biogràfic per la trajectòria de la il·lustradora catalana i presenta una selecció de contes, alguns dels quals no s’han publicat a Catalunya. La tria, d'una banda permet seguir l'evolució del seu estil com a il·lustradora i per l'altra la descobreix com a autora de text. Un dels títols seleccionats és la sèrie de dibuixos de “Les Tres Bessones”, per la qual és internacionalment coneguda. L'exposició es pot veure al Palau Robert fins el 27 d'abril de 2014.
Montserrat Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones; Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya;  Àlex Gutiérrez, periodista i comissari del cicle i Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, a la sessió inaugural del cicle.
Aquesta iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, la Filmoteca de Catalunya i l'Institut Català de les Dones ha consistit en la programació de diverses pel·lícules, Su otra esposaParty girlConfidences trop intimes i Els tres dies del Còndor, on les biblioteques tenen un paper important, i la seva anàlisi des de la perspectiva de gènere. Les escriptores Gemma Lienas, Bel Olid i Llúcia Ramis han participat oferint la seva visió dels films prèviament a les projeccions.
 "De Besalú. Grans dones. Mares"
Les protagonistes són 20 dones de més de 80 anys que han compartit les seves experiències vitals i ens han facilitat històries i imatges de quan varen ser mares. Els relats recullen l'experiència de ser mare en una època molt diferent de l'actual –en general, molt més dura– i, alhora, descriuen uns ambients –majoritàriament rurals– completament desconeguts per a les generacions més joves. La coordinadora territorial de l'ICD a Girona, Fina Surina, ha participat en l'elaboració dels retrats.
Carmen Amaya
L'Institut Català de les Dones va donar suport a l'homenatge que va tenir lloc a Begur per commemorar la figura de la bailaora catalana, en el transcurs del qual es va celebrar una actuació flamenca i l’ofrena floral de les dones gitanes de Catalunya al monument de la bailaora. La Generalitat de Catalunya celebra enguany l’Any Carmen Amaya per commemorar, honorar la memòria i difondre el llegat de la bailaora gitana en el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort (Barcelona, 1913 - Begur, 1963).
Amunt
 

:: Temes d'interès

Institut Europeu d’igualtat de Gènere
L’Institut Català de les Dones va participar el 13 de setembre a la Conferència d’Alt Nivell de la Presidència Lituana sobre la contribució de la igualtat efectiva de dones i homes en la consecució dels objectius Europa 2020: l'Eficàcia dels mecanismes institucionals, que va tenir lloc a Vílnius (Lituània). La Conferència, organitzada per l’Institut Europeu d’igualtat de Gènere, va reunir 118 persones representants dels Estats membres de la UE.
El Parlament va lliurar, en l'acte institucional de la Diada nacional, les medalles d'honor en categoria d'or a l'activista social Núria Gispert i Feliu, la cuinera Carme Ruscalleda i Serra i la biòloga Anna Veiga i Lluch. D'aquesta manera vol reconèixer la incidència creixent de les dones en diversos àmbits de la vida pública de Catalunya i alhora destacar trajectòries vitals que són exemple del talent femení i del potencial transformador que té per a la societat.
Informe anual 2012-2013 ONU Mujeres
Aquest informe proporciona informació sobre el treball de l'organització per fomentar l'empoderament de les dones i la igualtat de gènere al món. Es destaquen algunes de les iniciatives que ONU Dones porta a terme i les àrees prioritàries d'intervenció. També s'ofereix informació sobre el Fons per a la Igualtat de Gènere, el Fons Fiduciari de Nacions Unides per a l'Eliminació de la Violència contra la Dones i els estats financers de l'organització.
Empowerment.org
ONU Dones presenta una plataforma mundial de coneixement per impulsar l'empoderament de les dones, que té com a eixos fonamentals les oportunitats, la innovació i la col·laboració. La plataforma en línia comptarà amb el suport d'organismes del sistema de Nacions Unides, governs, societat civil i el sector privat, i els relacionarà amb dones emprenedores, professionals, investigadores i activistes de gènere de tot el món.
Setmana Mundial de la Lactància Materna
De l’1 al 7 d’octubre s'ha celebrat a Catalunya la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que té per objectiu promoure l’alletament matern i donar eines per afavorir-ne el manteniment entre les mares. Enguany, amb el lema Suport a les mares que alleten: proper, continu i oportú, aquesta celebració pretén crear consciència de la importància dels grups de suport a la lactància materna. L'any 2011 a Catalunya un 82,5% dels nadons va rebre alletament matern en néixer.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

Directivas y empresarias : mujeres rompiendo el techo de cristal
Berbel, Sara. Directivas y empresarias: mujeres rompiendo el techo de cristal. Barcelona: Aresta, 2013
Obra que analitza la situació de les dones en l’àmbit empresarial, així com les dificultats que troben per accedir als llocs de decisió i exposa diverses fórmules que permeten superar models tradicionals i estereotípics. L’autora descriu nous estils de lideratge adequats a les demandes d'organitzacions flexibles i complexes, analitza l'impacte positiu de la igualtat d'oportunitats i la conciliació de la vida personal i laboral i presenta casos reals de fracàs i èxit en empreses.
Aquest llibre forma part de la col·lecció Aresta Mujeres, que va néixer amb l’objectiu de convertir-se en un espai de reflexió sobre les problemàtiques que afecten les dones en general, a escala transnacional i intercultural. Es tracta d’una col·lecció de llibres en català i castellà que tracten multiplicitat de temàtiques i estan escrits exclusivament per dones i adreçats a lectores i lectors no especialistes. Altres títols d’aquesta col·lecció són: Leer y escribir en femenino, de Mª Ángels Cabré i Forjar un hombre, moldear una mujer, de Marina Subirats i Martori.
Dibujando el género
Coll-Planas, Gerard i Vidal, Maria. Dibujando el género. Barcelona: Egales, 2013
Aquest llibre, amb el concurs d’unes il·lustracions i dibuixos clars i precisos, que ajuden a vehicular la trama, explica el gènere com una construcció social que regula les diferències i desigualtats entre dones i homes i que suposa l’exclusió de persones trans, intersex, gais, lesbianes i bisexuals. Mitjançant els textos i les imatges es mostren les violències i els discursos que estableixen les normes del gènere. L’obra conté un pròleg de Teresa Forcades i Vila.
Converses amb Teresa Forcades
Duch Plana, Montserrat (coord.). El Gènere de la polis: la trajectòria de les dones en el catalanisme polític. Barcelona: Arola Editors, 2013
Aquesta obra recull una sèrie de converses amb la religiosa, metgessa i teòloga Teresa Forcades realitzades per la periodista Eulàlia Tort, durant gairebé un any, al monestir de Sant Benet, a Montserrat. Al llarg d’aquest diàleg coneixem els fets més rellevants de la biografia d’aquesta monja i les seves opinions sobre una gran diversitat de temes: la vivència religiosa, la necessària renovació de l’Església, la indústria farmacèutica, el model social imperant o el paper de les dones. És un llibre que ens convida a reflexionar sobre el món actual tant des d’una perspectiva espiritual i afectiva com des d’un punt de vista més pràctic i material.
Amunt

No hay comentarios: