lunes, 4 de noviembre de 2013

#100
Consum notícies 
Butlletí de l'Agència Catalana del Consum
2a etapa
29 d'octubre de 2013
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors
Si compreu disfresses, demaneu i conserveu el tiquet de compra o la factura, ja que és la vostra garantia.
Sumari
  • Consum a les xarxes socials

    Consum, punt de trobada

    Pren el control de la teva economia

    Les factures clares

    Autoavaluació d'empreses

    Empreses adherides a l'arbitratge de consum

    Codi de Consum de Catalunya
  • Càpsules de consum
 

:: Editorial

El Consum notícies arriba als 100 números amb més de 3.000 subscriptors
Durant aquest temps, els drets de les persones consumidores s'han ampliat, actualitzat i millorat amb l'aprovació de la llei del Codi de Consum de Catalunya i hem fet un pas endavant en la incorporació de l'administració electrònica amb la implantació del Sistema d'Informació de Consum (SIC).
Avui volem celebrar els 100 números d'aquest butlletí electrònic donant les gràcies:
Gràcies a tothom per assistir amb nosaltres a les fires i exposicions, per voler aprendre amb l'Escola de Consum, per seguir-nos a les xarxes socials, per llegir les nostres publicacions i per confiar en el web i en l'aplicació InfoConsum.
Gràcies a aquells que, a més a més, difonen tot allò que aprenen i saben.
Gràcies a les empreses, comerços i entitats per voler fer les coses ben fetes, per creure en el poder de la mediació i l’arbitratge, per seguir col·laborant en la regulació i el control del mercat i per ajudar-nos a vetllar per la seguretat dels productes i serveis.
Gràcies a tots els organismes que vetllen per la informació i la protecció de les persones consumidores. Amb la vostra il·lusió i la vostra tasca diària hem aconseguit que tothom qui ho necessiti, rebi assessorament en aquelles qüestions relacionades amb el consum.
Només l'esforç de tots i totes i treballant de manera conjunta i coordinada, aconseguirem una societat de consum més responsable, justa i equilibrada.
I finalment, gràcies per confiar en la nostra tasca i per ajudar-nos a ser millors cada dia.

:: Actualitat

imatge codi de consum
Consum, punt de trobada és una exposició itinerant que mostra l'estructura del consum a Catalunya i dóna a conèixer als visitants quins són els seus drets i deures com a persones consumidores, per potenciar la vessant més crítica, reflexiva, responsable i sostenible en el consum. Després de visitar ciutats com ara Barcelona, Lleida, Sitges, Girona o Mataró, la mostra s'instal·la a L'Hospitalet del Llobregat fins al 3 de novembre, a la Rambla Marina, número 417, i ja es pot visitar de dilluns a diumenge, de 10 a 21h.

imatge codi de consum
Penseu que les disfresses per a nens o nenes es consideren una joguina i han de complir els requisits de seguretat i les normes específiques que s'apliquen en funció del tipus de joguina (peces petites, superfície de ventilació o d'inflamabilitat, etc.). A més a més, han de portar unes indicacions concretes (per exemple, el marcatge CE).
Si compreu màscares, vigileu que hi hagi prou orificis de ventilació i que aquests s'adeqüin a l'edat de la persona que les hagi de fer servir.

A Catalunya, cada dia es posen a la venda 9 milions d'envasos de begudes, dels quals només 3,5 es recullen selectivament. La resta, acaben abocats, incinerats o dispersats pel medi ambient amb l'impacte mediambiental i el malbaratament de matèria primera que això suposa. La prova pilot de Sistema de Retorn d'Envasos a Cadaqués, promoguda per l'associació sense ànim de lucre Retorna, s'ha basat en una aplicació temporal d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per a envasos de begudes d’un sol ús, entre els dies 15 d'abril i 30 de juny de 2013. El nivell de retorn dels envasos de begudes ha estat del 76% de les vendes, arribant al 91% al final de la prova pilot. Ara, la Generalitat estudiarà incloure aquest sistema al nou Pla de Gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020.

imatge
L'Agència Catalana del Consum (ACC) va instal·lar, un any més, un espai a la Festa dels Súpers amb l'objectiu de donar a conèixer als assistents els seus drets i deures com a persones consumidores i com exercir-los. Per a les dues jornades, l'ACC va programar espectacles, actuacions, tallers i activitats adreçades als infants, que també incorporaven missatges instructius per als adults, per fer reflexionar sobre el consum responsable, ètic i sostenible.
La Generalitat també hi va participar amb un estand del Centre d'Internet Segura, dedicat a promoure un entorn segur per als més joves en l'ús d'Internet i les TIC en general.

Amb l'objectiu de garantir el dret de la ciutadania a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques, la Generalitat de Catalunya ha obert la seva Seu electrònica a l'adreça seu.gencat.cat. Aquesta nova seu, dóna accés als tràmits i serveis que els ciutadans i ciutadanes podem realitzar de forma electrònica amb l'Administració catalana. La comunicació entre la ciutadania i aquesta Seu es produeix en condicions totalment segures i fiables. Amb aquesta finalitat, entre d'altres accions, s'utilitza un protocol segur de comunicacions (https) amb el qual s'assoleixen connexions més segures a la xarxa.

El dia 28 d'octubre, la Unió de Consumidors de Catalunya - UCC va celebrar una jornada commemorativa pels seus 30 anys d'existència, amb el títol Com sortir de la crisi des del punt de vista dels consumidors. Estructurada en tres taules rodones per debatre sobre serveis, distribució i societat, la jornada va comptar amb la participació del director de l'ACC, Alfons Conesa, juntament amb representants dels diferents estaments involucrats en el consum, el que va permetre conèixer diferents punts de vista dels temes que es van tractar.


Catalunya i Colòmbia sumaran esforços en la defensa i protecció dels drets dels consumidors. El Consell Executiu de Govern ha donat llum verda a la signatura d'un conveni de col·laboració entre l'Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya i la Superintendència d'Indústria i Comerç de Colòmbia, amb l'objectiu d'establir les bases d'una coordinació bilateral en matèria de protecció i promoció dels drets de les persones consumidores. Aquesta col·laboració preveu l'intercanvi de perspectives, polítiques institucionals, coneixements i bones pràctiques; el treball conjunt en estudis i investigació; actuacions en matèria de seguretat dels productes i serveis dels respectius mercats i el foment de la relació entre organitzacions i associacions de consumidors d'ambdós països.

:: Destaquem

Vídeo sobre l'Agència Catalana del Consum


Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

No hay comentarios: