jueves, 7 de noviembre de 2013

# 73
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dimecres, 06 de novembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Violència masclista

Signatura d’un protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya
El cap de l’Executiu va encapçalar la signatura d’un protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya, que estableix les pautes d’actuació per detectar, identificar, assistir i protegir les víctimes i coordina l’actuació entre les institucions catalanes implicades. L’han signat la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Fiscalia Superior de Catalunya, el Consell General del Poder Judicial, el Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.
Jornada: Violència masclista i drets de les adolescents
Aquesta jornada tècnica formativa, que té lloc el 21 de novembre, s'adreça a professionals que intervenen directament en l'abordatge de la violència masclista. Les opinions d'un grup d'adolescents d'un espai jove seran el punt de partida de la sessió, que té com a objectiu presentar el resultat de l'informe jurídic sobre elsDrets de les dones adolescents davant la violència masclista, elaborat per l'Institut Català de les Dones, i reflexionar entorn les qüestions que aborda l'informe a través de la realitat dels equips professionals que intervenen.
Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones
La Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques han consensuat aquest manifest, que es llegirà als actes institucionals que tindran lloc arreu de Catalunya en el marc de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones.
Concurs de microrelats "420 caràcters per unes relacions en igualtat"
L'objectiu és fomentar la sensibilització social contra la violència masclista, mitjançant propostes de creació literària al voltant de nous models de relació entre dones i homes que superin els estereotips tradicionals basats en les relacions de poder que supediten un sexe a un altre. Els microrelats no poden excedir els 420 caràcters i cal que siguin obres originals i inèdites. El termini de presentació finalitza el 17 de novembre de 2013.
Jornada RVD-BCN Protocol de valoració del risc de violència de parella contra la dona per part de la seva parella o exparella a Lleida
El RVD-BCN Protocol de valoració del risc de violència de parella contra la dona per part de la seva parella o exparella és una nova eina que ajuda els i les professionals que atenen dones que viuen situacions de violència masclista a valorar el risc que succeeixin a curt termini actes violents greus per part de la seva parella o exparella. Aquest mes d'octubre han tingut lloc les sessions de formació a Lleida, Tarragona, i Sort, que se sumen a les que hi ha hagut a Barcelona, Igualada i Tortosa. El gener de 2014 hi haurà la de Girona.
Amunt
 

:: Ecologia

El president Mas lliura el Premi Ramon Margalef 2013 a l’oceanògrafa nord-americana Sallie Watson Chisholm
La guardonada és coneguda per haver demostrat els efectes negatius de la fertilització de l'oceà a través de l'addició de ferro, un mètode proposat per a l'eliminació de diòxid de carboni de l'atmosfera. És la primera vegada que aquest guardó, creat per la Generalitat el 2004, s’ha atorgat a una científica. "Està molt bé que es creï aquest precedent", va dir el president, perquè "en el cas de les dones en general, també de les que es dediquen a la ciència, normalment a equivalència de mèrits no hi ha equivalència de reconeixements".
Amunt
 

:: Món rural

La secretària general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Bibiana Domingo, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, van inaugurar l'acte institucional a Barcelona
El 15 d'octubre diverses poblacions d'arreu de Catalunya van commemorar aquesta diada amb diversos actes per visibilitzar les contribucions de les dones al desenvolupament rural així com la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, i la importància del seu treball en l'àmbit familiar. A l'acte institucional de Barcelona es va presentar el Programa de dones del món rural i marítim 2013-2015, una eina per millorar el reconeixement i fer més visible les aportacions de les dones i el seu talent.
Amunt
 

:: Treball

L’objectiu d’aquest registre és visibilitzar i reconèixer totes aquelles empreses que han elaborat el seu pla d’igualtat. Així mateix, aquest registre també proporcionarà al Departament d'Empresa i Ocupació informació sobre el tipus de mesures implantades, facilitarà la realització d’avaluacions periòdiques dels plans d’igualtat i, amb aquesta informació, el Departament podrà adequar les actuacions de suport a les necessitats de les organitzacions.
Amunt
 

:: Cultura

Conferència "La dona i la Guerra Civil" a Tortosa
Aquesta tardor han tingut lloc a Tortosa, Tarragona, Girona i Balaguer les conferències sobre La dona i la Guerra Civil, a càrrec de la historiadora Assumpta Montellà, acompanyada a cada territori per una testimoni que va viure els fets directament. Amb aquesta iniciativa l'Institut Català de les Dones vol reivindicar el protagonisme que van tenir les dones en la dura experiència de la guerra i la vida a la rereguarda. El desembre hi haurà l'última conferència del cicle a Manresa.
Veu de dona
El 19 de novembre tindrà lloc a l'Ateneu Bar de Banyoles (Pla de l'Estany) una nova sessió del cicle Veu de dona. La periodista Neus Santamaría entrevistarà Francesca i Carme Jutglar, Twin Sisters, creadores de Malas Nenas. Les Twin Sisters són artistes bessones que pinten a quatre mans i viuen unides per l'art. Les seves obres recreen històries amb protagonistes femenines que transporten a la infància. Al llarg del mes d'octubre hi ha hagut altres sessions del cicle a Puigcerdà, Figueres i la Bisbal d'Empordà.
Dones i cançons
L'exposició Dones i cançons es pot veure a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell del 13 al 30 de novembre. La mostra és una iniciativa de l’Institut Català de les Dones, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, i la revista Enderrock que a través d'una mostra de fotografies de vint-i-cinc dones que canten i fan cançons, representatives del panorama musical català, vol reflectir la continuïtat de la tradició musical de les cantants catalanes.
Inauguració de l'exposició "Dones de Linyola amb empenta"
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i la regidora de Ciutadania de l’Ajuntament de Linyola, Teresa Lamarca, van inaugurar l’exposicióDones de Linyola amb empenta, una mostra fotogràfica que homenatja les dones emprenedores del municipi i recull les aportacions de 157 veïnes, que durant l'últim segle i mig, han destacat per la seva rellevància social i per ser pioneres en desenvolupar una professió. L'exposició es pot veure a la seu de l’Institut Català de les Dones a Barcelona fins el 17 de desembre.
Centenari del naixement i cinquantenari de la mort de Carmen Amaya
La Capitana, que es representa fins el 10 de novembre al TNC, proposa un viatge a través de diferents disciplines artístiques per mostrar el dinamisme amb què l'art del flamenc ha ultrapassat tota mena de fronteres creatives. A més d'homenatjar Carme Amaya, pretén descobrir-ne la petja en la nostra creació contemporània, explorant l'imaginari d'aquesta bailaora de personalitat magnètica que va arribar a situar el flamenc a la primera línia artística internacional.
Amunt
 

:: Salut

Dia Mundial contra el Càncer de Mama
L’objectiu d'aquesta commemoració és conscienciar la població sobre la importància del diagnòstic precoç. La incidència del càncer de mama s’ha estabilitzat els últims anys. Més del 90% de les dones amb càncer de mama són intervingudes quirúrgicament i el 75% de les dones conserven el pit. La mortalitat ha disminuït des dels anys noranta gràcies al diagnòstic en etapes precoces de la malaltia i les millores terapèutiques. Durant el 2012, el Programa de cribratge del càncer de mama va diagnosticar un total de 1.143 casos.
El 29 d'octubre se celebra el Dia Mundial contra l'Ictus, amb l'objectiu de sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d'aquesta malaltia que cada any causa la mort de 5,7 milions de persones al món, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut. A Catalunya, la millora en l'atenció a l'ictus ha evitat un 7,1% de defuncions en set anys. L'ictus és la primera causa de mort entre les dones catalanes.
Amunt
 

:: Formació

El curs, que té lloc a Barcelona el 18 de novembre, s'adreça al personal tècnic de l'Administració de la Generalitat i de l'Administració local que participi en el procés d'elaboració de normativa, preferentment que hagi realitzat el nivell I d'aquest curs o que tingui coneixements de gènere i igualtat.
Aquests dos seminaris pràctics, que tenen lloc els dies 19 i 21 o bé 26 i 28 de novembre, estan concebuts com una experiència directa i personal d'entrenament comunicatiu per parlar en públic de manera eficaç.
El curs, que té lloc a Tortosa els dies 20 i 28 de novembre i 2 i 4 de desembre, s'adreça a dones que vulguin prendre consciència de les seves pròpies capacitats i desenvolupar la seva autonomia. El termini d'inscripció finalitza el 12 de novembre.
Es tracta d'un taller pràctic, que té lloc a Barcelona el 27 de novembre, sobre les eines i la metodologia per a elaborar el protocol per a la prevenció i abordatge de l'assetjament sexual i per raó de sexe a les empreses.
El curs té lloc a Lleida els dies 2 i 3 de desembre i s'adreça a professionals de primer i segon nivell dels serveis socials d'atenció primària i de Serveis d'Informació i Atenció a dones, especialment professionals de la psicologia.
La formació té lloc a Girona els dies 12 i 13 de desembre i s'adreça a professionals de primer i segon nivell dels serveis socials d'atenció primària, de Serveis d'Informació i Atenció a dones, de serveis especialitzats en joves i de qualsevol professional que pugui està en contacte amb dones obligades a prostituir-se.
Amunt
 

:: Unió Europea

El president Mas amb Malala Yousafzai
El president de la Generalitat, Artur Mas, va felicitar l’estudiant paquistanesa Malala Yousafzai per haver estat guardonada amb el premi Sájarov a la Llibertat de Consciència, que atorga l’Eurocambra. Els eurodiputats van valorar "la determinació i coratge en la defensa dels drets humans" de Malala Yousafzai actituds que el jurat del Premi Internacional Catalunya (PIC) ja va considerar quan el mes de juliol passat li va atorgar aquest premi a la jove paquistanesa conjuntament amb l’exprimera ministra noruega Gro Harlem Brundtland.
Les Comissions d'Afers Jurídics i dels Dret de les Dones i la Igualtat de Gènere del Parlament Europeu van votar a favor de la proposta de la Comissió de millorar el problema de la desigualtat de gènere en els òrgans directius de les empreses (40 vots a favor, 9 en contra i 2 abstencions). Amb aquesta votació, el Parlament Europeu, aplana el camí perquè aquest projecte de llei entri en el procés legislatiu de la Unió Europea.
Segons un estudi de la Unió Europea, una major presència de les dones en el sector digital de la Unió Europea impulsaria un increment anual del PIB estimat en 9000 milions d'euros. L'estudi també evidencia que les dones que treballen al sector TIC guanyen quasi un 9% més que les treballadores d'altres sectors, gaudeixen de més flexibilitat per organitzar els seus horaris de treball i estan menys exposades a l'atur.
Amunt
 

:: Temes d'interès

La conferència, que organitza la Direcció General de Joventut dins del cicle A contracorrent, anirà a càrrec de Sara Moreno, sociològa i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, i tindrà lloc a Barcelona el 4 de desembre.
Inauguració de la jornada Masculinitats i diversitat cultural
Més de 60 persones van participar a la jornada Masculinitats i diversitat culturalque, organitzada per la Fundació Cepaim, va tenir lloc a la seu de l'Institut Català de les Dones. Al llarg de la jornada es va debatre sobre els canvis, percepcions i valors que, a partir de la reflexió teòrica i la lluita dels moviments feministes, han posat en qüestió els rols tradicionals de gènere i han afectat de manera significativa la masculinitat en totes les seves dimensions i també en la forma en què és percebuda en altres cultures.
En aquesta edició han estat guardonats l’Associació Amaziga CAT-ARIF de Sant Adrià de Besòs, el projecte de suport a les noies subsaharianes que estudien batxillerat de l'Associació de Suport a les Joves Subsaharianes del Pla de l’Estany, el projecte d’integració educativa i social de noies adolescents d’origen marroquí a l’IES La Jonquera del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l'activitat Sempre surt el sol del Consell Comarcal de la Segarra i el projecte SICAR cat d’atenció a dones víctimes del tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual de les Religioses Adoratrius.
XVIII Trobada de la Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques de Dones
El 17 i 18 d'octubre va tenir lloc a Granada la XX edició de la Trobada de la Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques de Dones, en la qual va participar l'Institut Català de les Dones. La Trobada va aplegar persones representants de centres de documentació especialitzats en temes de dones de tot Espanya, amb l'objectiu d'unir esforços i analitzar la situació actual dels centres especialitzats en aquesta temàtica. La Xarxa es fa formar l'any 1995 i en formen part uns 40 centres.
Anunci de la campanya d'ONU Dones contra el sexisme
La campanya consisteix en una sèrie d'anuncis que utilitzen cerques autèntiques de Google per il·lustrar la prevalença del sexisme i la discriminació contra les dones en tots els àmbits de la societat. Les frases estan basades en una cerca realitzada el 9 de març de 2013 i els anuncis exposen sentiments negatius que van des dels estereotips fins a la negació absoluta dels drets de les dones. Per a ONU Dones aquestes cerques confirmen la necessitat urgent de continuar lluitant pels drets de les dones, el seu apoderament i la igualat.
L'Institut Català de les Dones informa periòdicament de les diferents activitats i actes que organitza o amb els quals col·labora arreu del territori. Si voleu rebre aquesta informació, podeu donar el vostre consentiment a ser incloses en la base de dades de trameses d’activitats omplint aquest formulari. Us recordem que d'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de protecció de dades de caràcter personal (LOPD), sempre podeu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de l’ús de les vostres dades incloses en el fitxer de trameses.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

Minorías sexuales en España (1970-1995): textos i representaciones
Mérida Jiménez, Rafael (ed.). Minorías sexuales en España (1970-1995): textos i representaciones. Barcelona: Icaria, 2013Aquest llibre ofereix una mirada interdisciplinària sobre les transformacions polítiques, socials, econòmiques i culturals protagonitzades per les persones lesbianes, gais i trans, que passaren de ser condemnades a presó o a teràpies infames a convertir-se en testimonis d’una societat democràtica més justa i plural on tenien cabuda. Els diversos autors i autores analitzen aquests canvis a través dels seus protagonistes, des de persones anònimes a cares més conegudes, com ara Pedro Almodóvar, Maria-Mercè Marçal, Terenci Moix o Almudena Grandes.
Transexualidad, adolescencias y educación: miradas multidisciplinares
Moreno Cabrera, Octavio y Puche Cabezas, Luis (eds.). Transexualidad, adolescencias y educación: miradas multidisciplinares. Barcelona: Egales, 2013
Aquesta recopilació de textos aborda la qüestió trans (transsexual, transgènere) tot parant especial atenció a la seva presencia en l’àmbit de l’educació. Els diversos autors i autores analitzen assumptes com els processos d’adquisició de la identitat de gènere en la infància i en la adolescència, la seva patologització en el cas de les identitats trans, les diferents dimensions de la transfòbia o l’aposta per la inclusió de la diversitat afectivo-sexual i de gènere en l’escola.
Mercè Rodoreda. Entrevistes
Mohino i Balet, A. (cur.). Mercè Rodoreda. Entrevistes. Barcelona: Fundació Mercè Rodoreda, 2013
Aquesta obra és un compendi exhaustiu de quaranta-dues entrevistes que diversos periodistes, escriptors i escriptores com Baltasar Porcel, Montserrat Roig o Agustí Pons van fer a la Mercè Rodoreda entre el 1966 i el 1983. En aquests diàlegs Rodoreda declara, reflexiona, conversa i s’expressa de forma pública. Tal com diu el curador, Abraham Mohino,"per mitjà de la successió de diàlegs penetrarem en l’estudi del pensament literari i dels ressorts creatius de Rodoreda, de manera que obtindrem un magnífic estudi del 'com' de la seva art".
Amunt

No hay comentarios: