martes, 26 de noviembre de 2013

# 119
Butlletí del Departament de Cultura
Dimarts, 26 de novembre de 2013
ISSN 2339-7209
 

:: Destaquem

El Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, conjuntament amb el Bisbat d’Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí, i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) han presentat els treballs de restauració i adequació de l’església romànica de Sant Climent de Taüll (Alta Ribagorça), una de les icones de l’art i l’arquitectura romàniques europees i del patrimoni català. El projecte ha permès conservar i restaurar les pintures romàniques originals de l’absis, així com establir un innovador projecte de museïtzació de l’espai mitjançant la projecció virtual de les pintures originals.
El Departament de Cultura ha presentat el nou projecte d’Arts Santa Mònica Centre de la Creativitat, com la referència per al talent i els creadors del país. Arts Santa Mònica serà un punt de trobada pluridisciplinar on els autors catalans trobaran l’aparador per a la seva obra, per a la reflexió sobre la creació, per a l’intercanvi de coneixements i per a la formació i assessorament com a àmbits destacats. Un espai que es constitueix també com a node de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals a Catalunya. Segons el conseller Mascarell: “En aquesta nova etapa Arts Santa Mònica ha de ser aparador i altaveu de la creativitat de Catalunya”.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha anunciat la creació d’un consell que aplegarà propietaris de les obres d’Antoni Gaudí i entitats dedicades a l’estudi de l’obra de l’arquitecte. “La importància de Gaudí fa que calgui una xarxa de coordinació, un organisme de col·laboració per a difondre la seva obra” ha manifestat el conseller Mascarell. L'anunci de la creació d'aquest consell s'ha fet en el marc de la presentació de Gaudí Mataró130, un esdeveniment que commemora el 130è aniversari de la construcció de la Nau Gaudí, primera obra de l’arquitecte.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada; el director del MACBA, Bartomeu Marí; el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, i el director del Museu d’Història de Catalunya (MHC), Agustí Alcoberro, han presentat les activitats culturals del Tricentenari impulsades per la Generalitat. El conseller de Cultura ha explicat que “la commemoració dels fets de 1714 és una oportunitat de fer una mirada reflexiva sobre aquells esdeveniments i sobre el que van suposar però també una reflexió sobre el país actual i el seu futur. La derrota a la guerra de successió va suposar un trauma per a la població catalana i va tenir uns efectes de pèrdua d’institucions culturals, de participació i científiques, les seqüeles de la qual encara són presents avui en dia.”
Amunt
 

:: Arqueologia

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola, està duent a terme les obres de consolidació de la muralla romana d’Olèrdola, a l’Alt Penedès. Els treballs van començar el 6 de novembre i s’estendran fins al 10 de desembre. També es preveu millorar l’accés al recinte a través de la porta flanquejada per dues torres i s’ampliarà la zona visitable de cases medievals properes a la muralla.
El conseller de Cultura va presentar el fossat descobert durant les tres prospeccions efectuades el 2013. La troballa d’un fossat defensiu d’aquesta magnitud, excavat enterament a la roca, emfatitza encara més la importància de tot el conjunt que en el seu moment hauria tingut una funció fonamentalment defensiva, amb un caràcter dissuassori per a l’hipotètic atacant. Per la seva monumentalitat, el fossat també devia ser un element simbòlic, de prestigi i d’ostentació del poder i del potencial de la comunitat que el va construir. El sondeig ha permès documentar un tram de 5 m excavats al substrat rocós amb una profunditat de 3,71 metres en alguns punts.
A les 19,00 hores del proper 28 de novembre tindrà lloc el lliurament del 10è Premi d’Arqueologia Memorial Josep Barberà i Farràs que organitza anualment la Societat Catalana d’Arqueologia. L’acte se celebrarà a la seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya (passeig de Santa Madrona, 39-41) de Barcelona.
Els propers dies 29 i 30 de novembre de 2013 se celebraran a Coll de Nargó i a la Seu d’Urgell les Primeres Jornades d’Arqueologia i Paleontologia del Pirineu i Aran. Es tracta d’unes jornades adreçades a un un públic ampli per tal de debatre i difondre els resultats de l’ampli ventall d’intervencions i investigacions que s’han dut a terme en els últims cinc anys al Pirineu i Aran.
Amunt
 

:: Arts Visuals

La mostra té per objectiu fer visible la tasca que porten a terme els centres de la Xarxa de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya: Lo Pati/Amposta, Fabra i Coats/Barcelona, Bòlit/Girona, Tecla Sala/L’Hospitalet, La Panera/Lleida, MAC /Mataró, Centre d’Art de Tarragona/Tarragona, ACVIC/Vic. El títol de l’exposició està inspirat en les idees de l’economista suec Gunnar Myrdal sobre el sentit econòmic del risc i la incertesa. Les obres que es presenten exemplifiquen les diverses tendències creatives actuals a partir d’artistes que han passat els últims anys pels centres de la Xarxa d’Arts Visuals de Catalunya.
El dijous 5 de desembre s’inaugurarà al Centre Cultural La Mercè l’exposició itinerant “Manel Armengol. Transicions. Els setanta a Espanya, els EEUU i la Xina”. Aquest serà el darrer espai que acollirà la mostra, que anteriorment havia visitat Vilanova i la Geltrú, l’Hospitalet de Llobregat i Igualada, en un itinerari organitzat pel Departament de Cultura. L’exposició, produïda per la Fundació Foto Colectània, reuneix 75 fotografies de Manel Armengol preses en un període històric intens per als tres països objecte d’aquesta selecció.
El fotògraf català Joan Fontcuberta, que ha rebut el premi Hasselblad -el guardó internacional més prestigiós en l’àmbit de la fotografia artística- presenta fins al 26 de gener una exposició temporal a la seu de la Fundació Hasselblad a Gotebörg (Suècia). L’exposició porta per títol “The Photography of Nature / The Nature of Photography”. Des de 1980, la Fundació Hasselblad ha atorgat aquest premi a fotògrafs de destacada trajectòria professional, com Henri Cartier-Bresson, Cindy Sherman, Richard Avedon, Ansel Adams, Robert Frank o Paul Graham.
Amunt
 

:: Biblioteques

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha guardonat la Biblioteca Central de Castelldefels amb el premi Teresa Rovira i Comas d’innovació a la biblioteca pública pel seu projecte “Biblioteca & CO: col·labora, coopera i coparticipa”. El segon premi ha estat per la Biblioteca Trinitat Vella - Josep Barbero de Barcelona pel seu projecte “La biblioteca i la xarxa jove de Trinitat Vella”. El Departament de Cultura ha creat els premis Teresa Rovira i Comas a la innovació a les biblioteques públiques -dels quals enguany s’ha celebrat la primera edició- amb l’objectiu de contribuir al reconeixement dels equipaments que hagin dut a terme projectes innovadors i hagin creat o reforçat la seva imbricació en el territori a través de la creació d’una xarxa social que impliqui agents diversos.
Amunt
 

:: Cinema

La pel·lícula “Camille Claudel 1915” s’acaba d’estrenar amb 5 còpies en versió original subtitulada en català. El film ha comptat amb el suport del Departament de Cultura per a la subtitulació. El film narra la vida de l’escultora Camille Claudel des que va ser ingressada en un centre psiquiàtric. La pel·lícula està dirigida per Bruno Dumont i està interpretada per Juliette Binoche; Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman, Robert Leroy, Marion Keller i Armelle Leroy-Rolland. El film està inspirat en la correspondència i algunes obres del seu germà, el poeta Paul Claudel, i en els informes mèdics de Camille Claudel.
La nova pel·lícula de Woody Allen, ‘Blue Jasmine’ s’estrena amb 12 còpies doblades en català. El film narra la història de Jasmine, una dona de l’alta societat de Nova York que pateix una forta crisi existencial quan perd el seu marit i la seva fortuna i ha d’adaptar-se a un nou estil de vida. També s’estrena el film italià ‘L’Alí té els ulls blaus’, en versió original subtitulada en català, que descriu una setmana en la vida d’un adolescent que intenta desobeir els valors de la seva família.
Amunt
 

:: Llengua

“El català en xifres” és la pàgina on es poden consultar les dades més recents de la llengua catalana. A més a més de ser la novena llengua d’Europa, el català és la quinzena en articles a la Viquipèdia i l’any passat es van crear més de 10.000 parelles lingüístiques dintre del programa de Voluntariat per la Llengua.
El Voluntariat per la llengua (VxL) arriba als 10 anys havent assolit les 80.000 parelles lingüístiques. El programa ja té presència a 182 localitats i s’ha expandit territorialment a Balears, València, Andorra i la Catalunya del Nord. A Catalunya ha iniciat a més una expansió sectorial en àmbits com l'empresa, l'administració de justícia, la sanitat o l'esport.
Aquest nou diccionari aplega i defineix 1.302 termes relacionats amb les espècies gemmològiques, les propietats físiques i les característiques cristal·lines de les gemmes, les inclusions i les talles. Es tracta de la versió en línia del “Diccionari de Gemmologia” editat pel Termcat i Edicions Universitat de Barcelona el 1999.
L’any 2014 la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, administrarà la nova prova de nivell superior de català, que es correspon amb el nivell de competència lingüística C2 del “Marc europeu comú de referència per a les llengües” (MECR) del Consell d’Europa. Ja ha començat la formació dels examinadors i correctors d’aquest nou certificat per garantir que les persones que corregiran la nova prova disposen dels coneixements necessaris per dur a terme de manera eficaç aquesta tasca.
En els últims sis mesos el Departament de Cultura ha organitzat dues sessions de treball amb experts en dret i sociolingüística per valorar conjuntament l’estatus que podrien tenir les llengües a Catalunya en el marc del procés de transició nacional iniciat pel Govern de la Generalitat de Catalunya. S’han avaluat factors que cal tenir en compte a l’hora de definir la situació de les llengües en el nou escenari, l’estatus que hi hauria de tenir el castellà i les propostes per avançar en el moment actual. Ara s’està elaborant l’informe amb les conclusions de les dues reunions que es complementarà amb un estudi de dret lingüístic comparat.
Organitzada pel Departament de Cultura, la Trobada, celebrada a Barcelona del 13 al 15 de novembre, s’ha centrat en la gestió de societats complexes lingüísticament i cultural, i sobre l’impacte que aquest fet té en l’aprenentatge i l’avaluació de les llengües. A Catalunya, a més a més de la llengua catalana, pròpia del territori i oficial -com ho és també la llengua castellana-, s’hi parlen gairebé 250 llengües. La diversitat lingüística és un fenomen estès arreu d’Europa.
Amunt
 

:: Museus

Fins al 16 de febrer es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya aquesta exposició que respon a una sèrie d’interrogants sobre l’evolució dels neandertals: com es van descobrir?, quants fòssils de neandertals hi ha a Catalunya?, on s’han localitzat i quins costums i creences tenien?, per què han desaparegut? El Museu d’Arqueologia de Catalunya ha complementat els elements gràfics i audiovisuals amb material de les seves col·leccions.
Aquesta escultura,de terracota, reprodueix qui fou Conseller en Cap durant la Guerra de Successió i és una peça de l’escultor Rossend Nobas. Es considera que va ser el resultat d’un estudi previ per fer l’estàtua de la Roda Sant Pere de Barcelona. L’obra va sobreviure al franquisme amagada en l’altell d’un pis particular. Després de l’exposició “300 Onzes de setembre. 1714-2014”, que s’inaugurarà a mitjans del proper mes de febrer i que s’emmarca dins dels actes commemoratius del Tricentenari, l'escultura s’incorporarà a la col·lecció permanent del Museu.
La tradició, la catalanitat, el mur, la matèria, la reflexió sobre el màgic i el sagrat o el sentit de l’art són aspectes profunds en l’obra d’Antoni Tàpies que no només no són aliens a l’art romànic sinó que el propi artista els ha relacionat amb la col·lecció del «Museu Romànic de Barcelona». Així doncs, la mostra, que es podrà veure fins l’abril de l’any vinent, pretén oferir una mirada contemporània a l’art medieval, alhora que busca enriquir l’univers tapià amb elements de connexió amb les creacions del nostre passat.
Ja està oberta la inscripció als tallers de Nadal al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) per a nens i nenes de 5 a 12 anys que vulguin aprendre de manera lúdica i distesa els secrets de la ciència i de la tècnica. Cada dia es proposa un tema diferent i enguany, com a novetat, s’introduirà l'anglès per conèixer les parts del cos o els dies, mesos i números mentre fabriquem el nostre propi calendari per a l'any 2014. Els tallers tindran lloc en horari de 9 a 14 h. els dies 23, 24, 27, 30 i 31 de desembre i 2 i 3 de gener. Les inscripcions es poden fer al telèfon 93 789 22 44.
Amunt

No hay comentarios: