viernes, 8 de noviembre de 2013

# 37
Butlletí E-Joventut
Direcció General de Joventut
Departament de Benestar Social i Família
Logo butlletí transparent
Dijous, 07 de novembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Subscriu-t'hi!
I cada mes rebràs el butlletí de l'E-Joventut, l'espai virtual de recursos per a les polítiques de joventut.

  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
 

:: PRESENTACIÓ

Violència masclista
La violència masclista, a diferència d’altres formes d’agressió i coerció, és aquella en la qual el principal factor de risc és el fet de ser dona. Per això es tracta d’un fenomen universal, present en tots els països del món i que no entén de classes socials, ètnies, cultures ni edats.
Comprendre el fet violent i reconèixer el caràcter específic en persones joves, ens permetrà dotar-nos d’eines i mecanismes per fer una bona intervenció preventiva i de detec­ció precoç, que facilitarà la construcció d’unes relacions interpersonals més lliures i satisfactòries.
Amb aquest butlletí volem contribuir a facilitar la tasca dels equips de professionals de joventut en la lluita contra la violència masclista i us presentem una sèrie de recursos que us poden ser útils per realitzar un abordatge integral sobre el fenomen en població jove.
Amunt
 

:: Recursos sobre... JOVES I VIOLÈNCIA MASCLISTA

DOCUMENTACIÓ
Protocol de Joventut per a l'abordatge de la violència masclistaÉs una eina de suport pràctica i operativa elaborada per facilitar l'acció dels i les professionals de joventut en l'abordatge de la violència contra les dones des de la prevenció, la detecció precoç, l'atenció i l'acompanyament. Aquest material introdueix la problemàtica de la violència masclista en la població jove, dóna indicacions i pautes d'actuació específiques per al col·lectiu de professionals i proporciona recursos i materials de suport per facilitar la intervenció en el fenomen.

Dones del Nord, Dones del SudMaterial audiovisual per treballar amb dones migrades, amb l'objectiu d'ajudar a identificar i prevenir la violència masclista, que permet estructurar dinàmiques participatives des del punt de vista grupal i abordar els diferents aspectes des de les imatges proposades.

RVD-BCN Protocol de valoració del risc de violència contra la dona per part de la seva parella o exparellaEina adreçada a professionals que treballen amb dones en situació de violència masclista. Els ajuda a valorar el risc d'aquestes dones a patir, a curt termini, actes violents greus per part de la seva parella o exparella. També els permet alertar-se de possibles circumstàncies previsibles que poden fer augmentar el nivell de risc en el futur.

PROGRAMES I SERVEIS
Programa Estimar no fa mal
Programa que s'emmarca dins la línia estratègica de sensibilització i prevenció i respon a la voluntat d'endreçar, homogeneïtzar i millorar l'eficàcia del conjunt de les actuacions preventives, així com dels continguts que s'adrecen a joves i adolescents elaborats per les diferents administracions públiques i institucions.

Telèfon 900 900 120, atenció permanent contra la violència masclistaTelèfon d'atenció permanent contra la violència masclista, que pot ser utilitzat tant per personal tècnic com per usuaris en general. És gratuït i confidencial i està en funcionament tots els dies de l'any durant les 24 hores del dia. També s'hi pot accedir per correu electrònic (900900120@gencat.cat). Disposa de professionals especialitzats que poden contactar amb els serveis d'emergència si és necessari.

Exposició "Violència masclista en la parella: Desmuntem mites?"Exposició virtual que pretén avançar en la construcció de nous imaginaris que donin lloc a relacions lliures de violència a través de la revisió d'algunes de les creences sobre l'amor romàntic i la violència masclista.

Serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD) i Serveis d'Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE)
El serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD) són aquells que ofereixen informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones: àmbits laboral, social, personal, familiar i altres. Els Serveis d'Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE) són els que ofereixen informació, atenció i recuperació a les dones que es troben en situacions de violència masclista i a les seves filles i fills.

NORMATIVES I LEGISLACIÓ
Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista
Normativa que defineix el concepte de violència masclista, les formes d'exercir-la i els àmbits en què es pot produir i els mitjans per identificar-la, així com els instruments d'intervenció integral de les administracions públiques davant les situacions de violència masclista. També recull els mecanismes de coordinació de recursos i serveis públics per a l'atenció, l'assistència, la protecció, la recuperació i la reparació de les dones que han patit o pateixen violència masclista en l'àmbit territorial de Catalunya, així com el dret d'aquestes dones a la restitució del seu projecte de vida.

Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènereText legislatiu que inclou tant els aspectes preventius, educatius, socials, assistencials i d'atenció posterior a les víctimes de violència de gènere com la normativa civil que incideix en l'àmbit familiar o de convivència on principalment es produeixen les agressions, així com el principi de subsidiarietat en les administracions públiques.

DOSSIERS
Dossier de premsa: Joves i violència masclista 

Recull dels articles publicats a la premsa sobre aquest tema. Es pot sol·licitar al Centre de Documentació Juvenil l'elaboració d'aquest tipus de dossiers per preparar jornades, congressos, formacions, etc.

Dossier temàtic: Joves i violència masclistaAquest dossier temàtic és una selecció de la documentació disponible al Centre de Documentació Juvenil, a la Xarxa de biblioteques especialitzades de la Generalitat i al Catàleg col·lectiu de les universitats de Catalunya i de recursos disponibles a Internet.
Amunt
 

:: L'article

Violència masclista entre les persones joves
Toni Reig i Casassas,
 director general de Joventut
Descarregueu l'arxiu en format PDF
Amunt
 

:: Notícies

Cicle de conferències "A Contracorrent"
Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, inaugura el cicle de conferències “A contracorrent. L’impacte de la crisi en les trajectòries juvenils”, el proper 14 de novembre, a les 17.30 h, a l’auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona. El sociòleg Pau Marí-Klose és l’encarregat de fer la conferència inaugural: "Joves i família en el procés de transició a la vida adulta: teixint nous lligams", en què parlarà sobre les diferents estratègies d’emancipació i de formació d’una nova llar entre les persones joves, i sobre el paper que té la família d’origen en aquest procés, en un context que aboca a la col·laboració mútua entre joves i progenitors.
Logo formació DGJ
El passat dimecres 30 d’octubre es va organitzar una taula d’experiències en el marc del Curs per a especialistes en polítiques de joventut en la participació de quatre projectes d’intervenció amb joves en matèria d’inclusió social. La taula forma part de la sessió Inclusió social en la planificació i la gestió de les polítiques locals de joventut del mòdul especialitzat en planificació, gestió i coordinació en les polítiques de joventut.
En aquest tercer trimestre de 2013 s'ha registrat la disminució de la taxa d'atur juvenil més gran des de l'inici de la crisi (un 3,3% respecte del trimestre anterior) la qual cosa situa l'atur en el 36,1% de la població activa de 16 a 29 anys. Això suposa que, en xifres absolutes, hi ha 243.300 joves a l’atur.
Amunt
 

:: Agenda

CURSOS I JORNADES
Càpsula d’associacionisme: Com acollir un camp de treball
Data: 13 de novembre de 2013
Hora: a les 19 h
Lloc: Espai Jove La Fontana (carrer de Gran de Gràcia, 190-192 - Barcelona)
Organització: Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona (CRAJ)

Joves i família en el procés de transició a la vida adulta: teixint nous lligams
Cicle de conferències “A contracorrent. L’impacte de la crisi en les trajectòries juvenils”
Data: 14 de novembre de 2013
Hora: a les 17.30 h
Lloc: Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya (plaça de Sant Jaume, s/n - Barcelona)
Organització: Direcció General de Joventut

Gestió d'equips: eines i recursos pràcticsDates: del 14 al 28 de novembre de 2013
Horari: de 16.30 a 20.30 h
Lloc: Nau Ivanow (carrer d'Hondures, 28 - Barcelona)
Organització: Serveis Formatius L'Om

Visats per treballar a l’estranger: Països d’Àsia i Amèrica del SudCàpsula formativa per a tècnics i informadors juvenils
Data: 15 de novembre de 2013
Hora: a les 11 h
Lloc: Direcció General de Joventut (carrer de Calàbria, 147 - Barcelona)
Organització: Direcció General de Joventut i Centre Europa Jove

Diada de càrrecs electes en joventutJornada formativa i d’intercanvi d’experiències
Data: 16 de novembre de 2013
Hora: a les 10 h
Lloc: Lapallavacara (carrer del Pintor Francesc Borràs, 19 - Balaguer)
Organització: Direcció General de Joventut - Coordinació Territorial de Joventut a Lleida

Com desenvolupar projectes d'aprenentatge servei amb joves (2a edició)Dates: del 18 de novembre al 9 de desembre de 2013
Horari: de 10 a 14 h
Lloc: Recinte Mundet. Pavelló Migjorn (carrer de l'Harmonia, 14 - Barcelona)
Organització: Oficina del Pla Jove. Diputació de Barcelona

Orientació i Inserció laboral amb TICDates: 18, 20 i 25 de novembre de 2013
Horari: de 17 a 20 h
Lloc: La Formiga (carrer d'Elkano, 74, baixos - Barcelona)
Organització: Associació Sociocultural La Formiga

Coaching transformacional i joves, noves eines per promoure l'emprenedoria. Bages - BerguedàDates: del 18 de novembre al 9 de desembre de 2013
Horari: de 9 a 14 h
Lloc: Oficina Jove del Bages (carrer de Blai, s/n - Manresa)
Organització: Oficina del Pla Jove. Diputació de Barcelona

Jornada de bones pràctiques en l'àmbit de la joventutData: 19 de novembre de 2013
Lloc: Tarragona
Organització: Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ)

Deixar els estudis i començar a treballar: una transició sota pressióCicle de conferències “A contracorrent. L’impacte de la crisi en les trajectòries juvenils”
Data: 21 de novembre 2013
Hora: a les 18 h
Lloc: Direcció General de Joventut (carrer de Calàbria, 147 - Barcelona)
Organització: Direcció General de Joventut

Violència masclista i drets de les adolescents
Data: 21 de novembre de 2013
Horari: de 9 a 15 h
Lloc: Auditori Casal del Mar (carrer d'Albareda, 1 - Barcelona)
Organització: Institut Català de les Dones i Direcció General de Joventut

Com fer presentacions amb Prezi
Dates: 22 i 29 de novembre de 2013
Horari: de 16 a 20 h
Lloc: Click & Do (carrer de Pelai, 8 - Barcelona)
Organització: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya

Recursos per a la internacionalització d'empreses i projectes
Dates: 26 de novembre i 3, 10 i 17 de desembre de 2013
Horari: de 18 a 21 h
Lloc: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (carrer de Roger de Llúria, 155-157 - Barcelona)
Organització: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya

Treball comunitari amb joves. Presentació d'experiències localsData: 27 de novembre de 2013
Organització: Oficina del Pla Jove. Diputació de Barcelona

Salut, crisi i joves: més enllà dels estils de vidaCicle de conferències “A contracorrent. L’impacte de la crisi en les trajectòries juvenils”
Data: 28 de novembre de 2013
Hora: a les 18 h
Lloc: Direcció General de Joventut (carrer de Calàbria, 147 - Barcelona)
Organització: Direcció General de Joventut

Com desenvolupar projectes d'aprenentatge servei amb joves. Presentació d'experiències amb la col·laboració de la FCE
Data: 29 de novembre de 2013
Organització: Oficina del Pla Jove. Diputació de Barcelona

Jornada de presentació de les publicacions: “Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista” i “l’Enquesta de participació i política a Catalunya 2011”Data: 3 de desembre de 2013
Horari: de 10 a 13.30 h
Lloc: Sala d’actes de la biblioteca pública de Lleida. (rambla d’Aragó, 10 - Lleida)
Organització: Coordinació territorial de Joventut de Lleida

Agents d'acollida. Ciutadania i interculturalitatDates: del 3 al 19 de desembre de 2013
Horari: de 17 a 20 h
Lloc: La Formiga (carrer d'Elkano, s/n - Barcelona)
Organització: Associació Sociocultural La Formiga

Jornada de bones pràctiques en l'àmbit de la joventutData: 3 de desembre de 2013
Lloc: Girona
Organització: Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ)

L’anàlisi de les transicions juvenils des de la perspectiva de gènereCicle de conferències “A contracorrent. L’impacte de la crisi en les trajectòries juvenils”
Data: 4 de desembre de 2013
Hora: a les 18 h
Lloc: Direcció General de Joventut (carrer de Calàbria, 147 - Barcelona)
Organització: Direcció General de Joventut

Com afavorim la participació juvenil? L’exemple dels pressupostos participatius
Data: 10 de desembre de 2013
Horari: de 10 a 13.30 h
Lloc: Direcció General de Joventut (carrer de Calàbria, 147 - Barcelona)
Organització: Direcció General de Joventut
Joves, gènere i violències. Fem nostra la prevencióDates: 21 de gener, 4 i 18 de febrer, 4 i 18 de març i 29 d’abril de 2014
Horari: de 9.30 a 14.30 h
Lloc: aula de formació núm. 1, Edifici de la Generalitat a Girona (plaça de Pompeu Fabra, 1 - Girona)
Organització: Universitat Rovira i Virgili, Associació Candela i Associació Tamaia, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut

Joves, gènere i violències. Fem nostra la prevenció
Dates: 22 de gener, 5 i 19 de febrer, 5 i 19 de març i 30 d’abril de 2014
Horari: de 9.30 a 14.30 h
Lloc: Agència Catalana de la Joventut (carrer de Calàbria, 147 - Barcelona)
Organització: Universitat Rovira i Virgili, Associació Candela i Associació Tamaia, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut

Joves, gènere i violències. Fem nostra la prevencióDates: 24 de gener, 7 i 21 de febrer, 7 i 21 de març i 2 de maig de 2014
Horari: de 16 a 21 h
Lloc: Alberg-Residència Sant Anastasi (rambla d’Aragó, 11 - Lleida)
Organització: Universitat Rovira i Virgili, Associació Candela i Associació Tamaia, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut

Joves, gènere i violències. Fem nostra la prevencióDates: 28 de gener, 11 i 25 de febrer, 11 i 25 de març i 6 de maig de 2014
Horari: de 9.30 a 14.30 h
Lloc: Alberg del Carme (plaça del Milcentenari de Manresa, s/n - Manresa)
Organització: Universitat Rovira i Virgili, Associació Candela i Associació Tamaia, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut

Joves, gènere i violències. Fem nostra la prevencióDates: 29 de gener, 12 i 26 de febrer, 12 i 26 de març i 7 de maig de 2014
Horari: de 10 a 14.30 h
Lloc: avinguda d'Horta de Santa Maria, 4 - Cambrils
Organització: Universitat Rovira i Virgili, Associació Candela i Associació Tamaia, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut
Amunt

No hay comentarios: