lunes, 4 de noviembre de 2013

# 66
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Imatge de capçalera del butlletí
Dijous, 31 d'octubre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"


Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat
 

:: Destacats

El Departament d’Empresa i Ocupació torna a convocar les subvencions per al foment de les empreses cooperatives i societats laborals, Ordre EMO/250/2013 de 15 d’octubre, amb dues línies de subvenció. Una per la incorporació de socis o sòcies treballadors o socis o sòcies de treball en cooperatives i societats laborals; i una altra per al finançament dels interessos de préstecs per a la capitalització de cooperatives i societats laborals.
(DOGC núm. 6485 – 22.10.2013).  
Artur Mas va presidir, al Palau de la Generalitat, el lliurament d’aquests guardons que atorga el Govern a treballadors, empreses i entitats que s’han distingit per la dedicació, la constància i l’esperit d’iniciativa en el treball. Enguany, s’han concedit aquests premis a 11 persones i 4 empreses amb seu a Catalunya, dels quals han estat concedides, dins l’àmbit de l’Economia Social, les següents: Ramon Aymerich Santandreu, treballador i defensor del moviment cooperatiu a la comarca de les Garrigues, i placa a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, entitat representativa del sector agrari.
En el marc de la 7a Conferència Internacional de Turisme Sostenible, organitzada per ESADE, el centre especial de treball INOUT HOSTEL promogut per la societat laboral Icaria Iniciatives Socials, ha estat guanyador del Premi de Turisme Sostenible en la categoria de "Millor proveïdor de Turisme accessible i inclusiu". El INOUT HOSTEL  és un complexe turístic amb una oferta de quasi 200 llits, restaurant obert al públic, sales polivalents, 2 bars, terrasses i piscina, està ubicat al parc natural de Collserola a Barcelona-ciutat, és el primer servei del món amb el 99% de treballadors amb discapacitat (45 dels 46 treballadors). Maria José Pujol fundadora del Projecte i un grup d'entusiastes treballadors, van rebre el Premi i van agraïr als seus clients, a la Generalitat de Catalunya i al Ajuntament de Barcelona el seu recolzament constant.
Amunt
 

:: Notícies


En el marc de CoopsCatalunya: economia social al territori, Antoni Vallès-ICF , Miquel Miró-GICOOP, Jordi Bertran- Fes Gest , Marc Riera-Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya , F.Xavier Bargalló-Agro Igualada cooperativa  i Miquel Canet-Taller Auria   varen exposar les noves iniciatives que estan impulsant en l'àmbit del finançament i la cooperació. 
Som Energia en menys de tres anys ha arribat als 10.000 socis i aspira a assolir els 100.000 socis. L'expansió de la cooperativa d'energia s'ha materialitzat a través de la seva enorme difusió a les xarxes socials. Actualment impulsa un pla per introduir-se al sector eòlic, anomenat Viure l’Aire. Més informació a l’article de La Vanguardia .
La Fundació Seira està impulsant Fes GEST Catalunya , un projecte ambiciós de creació d’una xarxa de grups d’inversors que, mitjançant el seu estalvi solidari, reuneix, en un sol esquema d’acció, elements tan necessaris com el desenvolupament de l’economia local, la creació d’ocupació, la sostenibilitat o l’arrelament. Els GEST  són grups autogestionats per a invertir en el desenvolupament de projectes empresarials col·lectius i de proximitat.
Més de 100 persones varen assistir a la 1a Jornada Internacional de les Empreses d’Inserció organitzada per la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya(FEICAT)  amb el suport del Departament d’Empresa i Ocupació, on es varen conèixer experiències d’inserció laboral de països com França, Itàlia o el Quebec. Les experiències que es van presentar van ser: Chantier de l’Économie Socdial du Québec Scuola, Centrale di Formazione de l’Emiglia Romana SCOPROBAT , i la Xarxa Europea d’Empreses d’Integració Social (ENSIE).  
Olot TV va difondre la jornada CoopsCatalunya que debatia sobre l’èxit de les empreses d’economia social i cooperativa: el servei a les persones, celebrat al Consell Comarcal de la Garrotxa. En aquesta sessió de treball hi van participar tres models cooperatius d’èxit, com són la cooperativa la Fageda , la cooperativa de serveis d’assistència Edat 3, i la cooperativa Bassegoda-Escola Petit Plançó , presentant la seva experiència en el camp de l’economia social.

El Departament d’Empresa i Ocupació promou una jornada en el marc del programa Partners, de l’Institut de Governança i Direcció Pública (IGDP) d’ESADE, per analitzar el paper que el sector de l’economia social i cooperativa pot realitzar en la creació de valor en els serveis públics i els factors d’èxit de la col·laboració público-privada. Més informació en aquest enllaç .

El Departament d’Empresa i Ocupació i el Consell Comarcal de la Segarra van organitzar a Cervera la jornada CoopsCatalunya: Oportunitats emprenedores i socials amb les empreses cooperatives i laborals.
En la jornada varen intervenir com a ponents Leila Ribes-Granja Escola l’Aurò, Pere Ribas-Calidoscoop , Guillem Llorens-Sepra – Servei de Prevenció Integral , i Daniel Marsol-Caixa Guissona .

Aquest any, Abacus, SCCL  ha engegat un nou model de negoci basat en les franquícies, sota la marca Uppali. L'objectiu de la cooperativa és integrar-se en els eixos comercials de les poblacions i barris on s'ubiquen, aprofitant zones dinàmiques on poder aportar la seva oferta en serveis educatius, d'oci i culturals. Durant el mes d’agost la cooperativa va obrir les portes de la seva primera franquícia a Ripollet.
La Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom posa en marxa un programa de formació i sensibilització en matèria de responsabilitat social de les empreses i organitzacions. Amb el disseny i execució d’aquests tallers de formació i sensibilització en matèria de responsabilitat social aposta per oferir uns espais de reflexió i desenvolupament que aportin valor i sostenibilitat tant en la pròpia empresa com als seus grups d’interès i al conjunt de la societat.
La primera quinzena de setembre, la cooperativa Suara dedicada al sector d'atenció a les persones ha realitzat el segon viatge de prospecció comercial internacional a Amèrica del Sud, concretament a Colòmbia i el Perú. Durant dues setmanes el director de l’Àrea d’Expansió, Sergi Morales, i la directora de l'Àrea de Desenvolupament de Producte, Mar Mestre, han mantingut trobades amb diferents organismes públics d’aquests dos països.
Aquesta missió comercial s’ha realitzat amb el suport del programa d’internacionalització per a les empreses catalanes d’ACC1Ó, agència especialitzada en la innovació i la internacionalització de la Generalitat de Catalunya.

Així es va subratllar en el cinquè debat d’Economia Social sota el títolCol·laboració entre empreses mercantils i Centres Especials de Treball, on varen acompanyar Maria José Pujol, directora d’Icària Iniciatives Socials, Ignasi Ferré, director general de Barter i Joséphine García, directora de RRHH a Avis. Les empreses mercantils estan apostant per establir relacions comercials amb els Centres Especials de Treball i les Empreses d’Inserció.
Amunt
 

:: Agenda


 En el marc de la Xarxa d'Emprenedoria Universitària, tindrà lloc la jornada Emprèn!“Cooperatives per emprendre”, el proper 5 de novembre, a la Facultat d'Economia i Empresa-UB. Programa de la jornada .
Jornada el proper 6 de novembre per donar a conèixer diferents maneres de gestionar la responsabilitat social per part de les administracions públiques, impulsar mesures que afavoreixin el desenvolupament social i el respecte al medi ambient i promoure la incorporació de pràctiques de gestió responsable en la pròpia organització.

Jornada a Amposta, al Consell Comarcal del Montsià, el dia 13 de novembre, per divulgar experiències, recursos de finançament per l'economia social i iniciatives que compten amb les noves tecnologies per ampliar i renovar les seves activitats empresarials. Més informació en aquest enllaç .
La Càtedra de Serveis Socials de Catalunya amb el suport del Departament de Benestar i Família impulsen el 14 de novembre la conferència: Una economia al servei de les persones, a càrrec de Jordi Garcia Jané, amb la presentació de tres bones pràctiques: Projecte Turuta, Cooperativa Sambucus i Coop 57. El 28 de novembre, tindrà lloc la conferència: Les comunitats autofinançades, una eina de captació comunitària, a càrrec d’Abdoulaye Fall.


El proper 15 de novembre tindrà lloc el proper debat d’Economia Social i Cooperativa, al Palau Moja, sota  el títol "La Internacionalització de l'economia social". Més informació en aquest enllaç .

Activitat dirigida a estudiants i titulats, empreses socials, cooperatives, entitats d’emprenedoria social, administracions públiques, fundacions i organitzacions del tercer sector, en el marc de la celebració del III Fòrum d'Economia Social i Tercer Sector , el dia 20 de novembre.
CoopsCatalunya: Economia Social al territori-La Seu d’Urgell. Cooperar pel creixement social i econòmic



Jornada per conèixer experiències pioneres pel creixement, promoguda per la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran i la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa al Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el proper 28 de novembre.
Amunt

No hay comentarios: