miércoles, 13 de noviembre de 2013

# 75
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 12 de novembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia anuncia que durant el primer trimestre de l'any vinent el Govern aprovarà el projecte del llibre VI del Codi civil de Catalunya
El conseller de Justícia va explicar durant la seva intervenció en la presentació de tres llibres sobre dret civil de la Universitat Rovira i Virgili que durant el primer trimestre de l’any vinent el Govern català aprovarà el projecte del llibre VI del Codi civil de Catalunya, relatiu a les obligacions i els contractes. Un cop es tramiti aquest llibre al Parlament de Catalunya es completarà el Codi civil català.

En aquest sentit, Germà Gordó va manifestar que «tots hem somiat a completar el Codi civil de Catalunya. Així aconseguirem culminar un codi que també és una estructura d’Estat, perquè no només les institucions ho són, també en formen part les estructures de dret».

Més informació
El Departament de Justícia es compromet a no rebaixar el torn d'ofici en matèria de justícia gratuïta
El conseller de Justícia va participar en les Jornades de Juntes de Govern dels Col·legis d’Advocats de Catalunya i durant la seva intervenció es va referir a la importància de la justícia gratuïta i va anunciar que «el Departament de Justícia es va comprometre a no rebaixar el torn d'ofici en matèria de justícia gratuïta, i així ho farà».

En aquest sentit, va alertar que «no acceptarem la proposta del Ministeri de Justícia, d’homogeneïtzar els mòduls del torn d’ofici, ja que suposaria reduir-ne l’import al voltant d’un 30 %».

Més informació
Conseller Gordó: «Des de Catalunya hem implementat una política penitenciària basada en els valors humanista i personalista, veient sempre el rostre humà de la persona privada de llibertat»
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, van fer balanç dels tres anys de funcionament del programa Reincorpora, que, a través del CIRE, facilita itineraris d’integració sociolaboral a persones privades de llibertat. Durant la seva intervenció, el conseller va afirmar que «des de Catalunya hem implementat una política penitenciària, que alguns titllen de costosa, basada en els valors humanista i personalista, veient sempre el rostre humà de la persona privada de llibertat.»

Més informació
El conseller de Justícia assisteix a l'estrena de Frontera, la pel·lícula rodada íntegrament al Centre Penitenciari Quatre Camins
El conseller de Justícia va assistir a l’estrena de la pel·lícula Frontera, al Teatre Nacional de Catalunya. El projecte és fruit de la col·laboració entre interns del Centre Penitenciari Quatre Camins, professionals del Centre i professionals del sector audiovisual. És l’única pel·lícula que ha estat rodada íntegrament a l’interior d’un centre penitenciari.

Més informació
Web de la pel·lícula
El conseller de Justícia, en resposta a una pregunta parlamentària, es va mostrar contrari a l’Avantprojecte de llei que pretén impulsar el Govern de l’Estat sobre demarcació i planta judicial, atès que considera que la conseqüència d’aquesta proposta consistiria a eliminar les quatre audiències provincials, els 49 òrgans judicials que hi ha a Catalunya, els 898 partits judicials i els jutjats de pau.

Germà Gordó també va manifestar que aquesta proposta comportaria un allunyament de l’Administració de justícia de la ciutadania, ja que quedaria centralitzada en les capitals de les demarcacions provincials.

Més informació
El Govern va aprovar el Projecte de llei de modificació dels llibres primer, segon, quart i cinquè del Codi civil de Catalunya i de modificació de la Llei 10/2008, del llibre quart del Codi civil de Catalunya, relatiu a les successions. La finalitat d’aquesta iniciativa legislativa és començar la tasca d’harmonització de diferents articles d’aquests llibres del Codi civil per salvar errades o omissions i evitar així efectes negatius a l’hora de la seva aplicació.

Entre les modificacions més remarcables de la nova disposició hi figura la modificació feta en la figura de la commoriència, que es dóna quan dues persones moren al mateix temps i s’ha de determinar qui ha mort primer.

Més informació
Conseller Gordó: «La llei catalana de col·legis professionals serà de primera divisió, donarà resposta als ciutadans i serà una estructura d'Estat per a la Catalunya que totes i tots volem»
El conseller de Justícia va afirmar que la futura llei catalana de col·legis professionals «serà una llei de primera divisió, d’acord amb la normativa europea», i que donarà resposta als ciutadans de Catalunya. Així mateix, va afegir que l’esborrany de la llei s’elaborarà conjuntament amb els col·legis i que tothom podrà fer-hi les seves aportacions «per regular els nostres col·legis professionals per a aquesta nova Catalunya que estem construint.»

Germà Gordó va fer aquestes declaracions durant la inauguració de les Jornades sobre Col·legis Professionals, organitzades per la demarcació de Girona del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits de Catalunya.

Més informació
El director general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Joaquim Clavaguera, i el president del Complex Esportiu de Sant Ponç GEiEG, Francesc Cayuela, van signar la renovació del conveni mitjançant el qual es permet l’accés gratuït a les instal·lacions del Complex Esportiu als joves de la unitat oberta del Centre Educatiu Montilivi, que estan complint una mesura judicial d’internament, i als educadors del Centre que els acompanyen.

Més informació
Conveni entre el Departament de Justícia i el Consell General del Poder Judicial per a la formació de jutges i magistrats iberoamericans
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Miguel Collado, van signar la pròrroga d’un conveni de col·laboració entre el CGPJ i l’Administració de la Generalitat de Catalunya per a la formació de jutges i magistrats iberoamericans. Amb la subscripció d’aquest Conveni, el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada impulsarà l’organització d’un curs de formació judicial especialitzada en dret mercantil, que s’impartirà abans de finalitzar l’any a la seu de l’Escola Judicial de Barcelona.

Més informació
Conferència «Presó permanent revisable?» a Espais d’Actualitat
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, dins el cicle de conferències sobre justícia i societat Espais d’Actualitat, ofereix la conferència «Presó permanent revisable», a càrrec de José Luis Ramírez Ortiz, magistrat de la Secció 6a de l’Audiència Provincial de Barcelona, i Màrius Roch Izard, advocat.

La conferència es durà a terme el dia 20 de novembre i es pot fer la inscripció en línia fins al 17 de novembre.

Més informació
Sessió d’investigació sobre estudis específics en justícia juvenil
El proper 19 de novembre tindrà lloc al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada una nova sessió d’investigació en què es presentaran dues recerques vinculades amb la justícia juvenil: Prestacions en benefici de la comunitat i realització de tasques socioeducatives en justícia juvenil: perfil dels joves i la seva reincidència, i Una estructura empírica del SAVRY i perfils dels joves infractors.

Per assistir-hi, cal formalitzar la inscripció en línia fins al 17 de novembre.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: