miércoles, 20 de noviembre de 2013

# 106
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 19 de novembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

Presentada l'Enquesta a la joventut de Catalunya 2012 (EJC12)
El Departament de Benestar Social i Família ha elaborat una nova edició de l’Enquesta a la joventut de Catalunya 2012 (EJC12), realitzada sobre una mostra de 3.002 joves de 15 a 34 anys. L’enquesta ha comptat amb la supervisió i suport de l’Institut d’Estadística de Catalunya i permetrà actualitzar el Sistema d’indicadors sobre la joventut a Catalunya, generar una explotació dels principals resultats estadístics i també detectar les necessitats que permetran orientar el desplegament del Pla Nacional de Joventut de Catalunya.
Una ampolla d’aigua és tot el teu dinar?: nova campanya contra l'anorèxia i la bulímia entre la població jove
L’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, han posat en marxa la campanya "Una ampolla d’aigua és tot el teu dinar? Quan no menges RES deixes de SER tu". La iniciativa té l’objectiu de lluitar contra les malalties de l’anorèxia i la bulímia entre la població jove de 15 a 29 anys, ja que actualment és la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent i juvenil.
Nou impuls a les polítiques d'igualtat en matèria d'ocupació
Els departaments d’Empresa i Ocupació i de Benestar Social i Família van signar el 13 de novembre un acord marc de col·laboració per avançar en l’eliminació de les discriminacions a l’àmbit laboral. Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 aprovat pel Govern, amb què es pretèn incorporar la perspectiva de gènere a totes les actuacions i polítiques de la Generalitat per tal d’assolir la igualtat efectiva de dones i homes en tots els àmbits.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Disponibles els vídeos de les darreres conferències fetes als centres DIXIT
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha actualitzat el seu portal amb els vídeos i les fotografies de les conferències realitzades als seus centres durant els darrers dos mesos. S'hi pot trobar, entre altres, la conferència de Josep Moya "El treball social davant dels efectes de la crisi econòmica en la població general", la de Carmina Puig sobre el procés de cura i d'autocura dels professionals, o la xerrada "Tendències en participació social de les noves generacions de persones grans", a càrrec de Pilar Rodríguez.
Amunt
 

:: Agenda

Seminari organitzat per l'Institut d’Estudis Superiors de la Família de la Universitat Internacional de Catalunya i emmarcat en les activitats preparatòries de l'Any Internacional de la Família 2014. Pretén ser un espai de trobada entre professionals per revisar les polítiques orientades a la família com a eix de cohesió social i creixement econòmic. Hi haurà tres sessions i la primera tindrà lloc el 21 de novembre a Barcelona.
Conferència "Deixar els estudis i començar a treballar: una transició sota pressió"
El proper 21 de novembre, tindrà lloc a Barcelona la segona conferència del cicle "A contracorrent. L'impacte de la crisi en les trajectòries juvenils", organitzat per la Direcció General de Joventut, que ofereix els resultats de l’Informe general de l’Enquesta a la joventut de Catalunya 2012 (EJC12). La conferència abordarà qüestions com la importància de la trajectòria educativa en la inserció laboral, les segones oportunitats educatives o les principals trajectòries laborals de la joventut.
Presentació de la Mesa per la Diversitat en l’Audiovisual (Mda)
L’objectiu de la jornada és donar a conèixer la tasca que realitza la Mda, així com presentar els materials disponibles adreçats als professional de la comunicació i les associacions interessades en el fet migratori i la diversitat cultural. L'acte, organitzat per la Direcció General per a la Immigració, tindrà lloc el 25 de novembre de 2013 a Barcelona.
Commemoració del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
La Generalitat de Catalunya, mitjançant l'Institut Català de les Dones, commemora el 25 de novembre el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones amb diversos actes institucionals, arreu del territori, en els quals tindrà lloc la lectura del manifest d'enguany.
Jornada "Abast i límits de la solidaritat en temps de crisi"
Dues taules rodones, amb representants de diverses entitats, presentaran en format debat la seva visió i alguns casos pràctics d’iniciatives d’èxit que s’estan portant a terme, així com un conjunt d’eines útils per ajudar a les entitats sense ànim de lucre, tant les d’acció social local com les de cooperació internacional, a portar a terme els seus programes de forma efectiva i sostenible. La jornada, organitzada per les fundacions Víctor Grífols i Lucas i Probitas, tindrà lloc el 27 de novembre a Barcelona.
IV Jornada multidisciplinària "Embaràs en l'adolescent"
Jornada organitzada pel Grup de Treball de Pediatria Social de la Societat Catalana de Pediatria per tractar sobre l'embaràs en adolescents: mesures de prevenció, atenció, vivències, suport psicològic, el paper dels equips de suport social, malalties de transmissió sexual, etc. La jornada tindrà lloc el 30 de novembre a Barcelona.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 12 de desembre de 2013
Organitza: Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya
Termini: 31 de desembre de 2013
Organitza: Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya
Termini: 31 de desembre de 2013
Organitza: Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya
Termini: 31 de gener de 2014
Organitza: Fundació per a l'Atenció a les Toxicomanies de la Creu Roja Espanyola (CREFAT)
Termini: 31 de gener de 2014
Organitza: Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l’Ajuntament de Lleida
Amunt
 

:: Formació

Taller que vol dotar els professionals d'eines i recursos de caràcter pràctic per treballar des de les emocions amb la gent gran usuària per contribuir a un envelliment saludable, tot promovent la creativitat dels treballadors i treballadores socials.

Data i lloc: 19 i 20 de desembre de 2013 a Barcelona
Organitza: Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya
Curs adreçat a professionals de l'àmbit social amb l'objectiu de proporcionar elements teòrics per tal d'adquirir una mirada basada en el model sistèmic i les seves aplicacions; aprendre a observar els propis patrons relacionals i la manera com es posen en joc a la feina i, en definitiva, millorar les estratègies per construir relacions d'ajuda de més qualitat.

Data i lloc: del 15 de gener al 16 de maig de 2014 a Girona
Organitza: Fundació Universitat de Girona
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Democràcia, participació i joventut: una anàlisi de l'Enquesta de participació i política 2011
Estudi que analitza la relació de les persones joves amb la democràcia en un moment de canvis profunds que afecten els vincles de la ciutadania amb l’esfera pública.

Soler i Martí, Roger. Democràcia, participació i joventut: una anàlisi de l'Enquesta de participació i política 2011. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família. Direcció General de Joventut: Departament de Governació i Relacions Institucionals. Direcció General de Relacions Institucionals amb el Parlament, 2013. 275 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Trabajo social, tercer sector e intervención social
Llibre que analitza la relació entre el treball social, el tercer sector i la intervenció social, posant de relleu la importància del marc jurídic i com es fonamenta en la cooperació altruista. Es centra en l'anàlisi del conjunt d'oportunitats d'ocupació, de socialització democràtica i de respecte als drets humans que suposa el tercer sector per als professionals del treball social.

De Lorenzo García, Rafael; López Peláez, Antonio. Trabajo social, tercer sector e intervención social. Madrid: UNED, 2012. 294 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Cuando un ser querido es bipolar: ayuda y apoyo para usted y su pareja
Llibre adreçat a familiars i parelles de persones que pateixen trastorn bipolar. La doctora Last, que també pateix aquesta malaltia, exposa històries basades en la seva experiència, així com relats de parelles que ha tractat. Guia de referència ràpida que ofereix eines que permeten detectar els primers símptomes, avaluar necessitats, aconseguir estabilitat i recolzament i una millor comprensió del trastorn.

Last, Cynthia G. Cuando un ser querido es bipolar: ayuda y apoyo para usted y su pareja. Bilbao: Desclée de Brouwer, D.L. 2011. 374 p. (Serendipity; 162)

Exemplar consultable als centres DIXIT
La confidencialidad en servicios sociales
Guia que aporta criteris i recomanacions per afavorir i facilitar el respecte a la confidencialitat. Té com a objectiu principal desenvolupar la qualitat i l’excel·lència professional.

La confidencialidad en servicios sociales. Oviedo: Consejería de Bienestar Social y Vivienda del Principado de Asturias, 2013. 125 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Amunt
 

:: Recursos

Mapalaboral.org
Web adreçada als i els joves que ofereix eines per definir la seva trajectòria professional i per millorar-ne l'ocupabilitat. Es tracta d'una iniciativa de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) en col·laboració amb el Departament d’Empresa i Ocupació, el portal de recerca de feina InfoJobs i el programa Incorpora de l’Obra Social “la Caixa”.
Amunt

No hay comentarios: