viernes, 1 de noviembre de 2013

# 74
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 29 d'octubre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El 25 d’octubre, el president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat del conseller de Justícia, Germà Gordó, va lliurar el Premi Justícia de Catalunya a l’exfiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol en un acte, amb motiu del Dia de la Justícia a Catalunya, que va tenir lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Així mateix, es van lliurar les medalles d’honor i les mencions honorífiques a persones que han destacat pels seus serveis excepcionals a la justícia. Amb les medalles d’honor es van distingir el jurista Ramon Camp i Batalla i els magistrats Miguel Julian Collado Nuño, Félix Vicente Azón Vilas i Carles Cruz Moratones. Les mencions honorífiques van correspondre a l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia i al Grup Europeu de Magistrats per la Mediació a Espanya (GEMME).

Més informació
El Departament de Justícia obre la convocatòria de subvencions corresponents a l’any 2013 per a entitats sense ànim de lucre, destinades a finançar actuacions orientades a reinserir i rehabilitar persones internades en centres penitenciaris i de justícia juvenil i persones sotmeses a mesures penals no privatives de llibertat. Aquest any el Departament ha recuperat les subvencions per a les entitats del tercer sector i hi destinarà 1,3 milions d’euros.

Més informació
Subvencions en curs
El conseller de Justícia, durant la inauguració de la IV Jornada sobre l’Ús del Català, organitzada pel Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, va posar en relleu els problemes principals de la normalització lingüística en l’àmbit de l’Administració de justícia.

Durant l’acte el conseller va manifestar que una part important dels professionals de l’Administració de justícia no depenen de la Generalitat i va recordar que, pel que fa als jutges, magistrats i fiscals, s’han promogut proposicions de llei, tant al Congrés dels Diputats com al Parlament de Catalunya, perquè el català i el coneixement del dret civil propi siguin un requisit i no un mèrit per exercir a Catalunya. El conseller també va encoratjar els professionals de l’Administració de justícia a utilitzar el català en tots els seus àmbits d’actuació.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va participar en el lliurament de les distincions de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, que s’atorguen anualment a diverses persones o entitats que s’han distingit en defensa de la figura dels jutges de pau. Durant el seu parlament, el conseller va manifestar que la proposta del Govern central de modificació de les normatives sobre el registre civil i la demarcació i planta judicial va contra la història, la modernitat i la realitat, i demostra que hi ha un gran desconeixement sobre la figura del jutge de pau i el seu significat.

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, durant la inauguració de les Jornades de Pedagogia Social Comunitària en centres penitenciaris i programes de reinserció social de la Universitat Ramon Llull, va assegurar que a Catalunya la política penitenciària és una política «segura, humana, rigorosa, innovadora, participativa i de qualitat». En aquest sentit, va emfatitzar que els diversos governs que han treballat per dur-la a terme des de l’any 1984, quan es van assumir aquestes competències, ho han fet en la mateixa direcció: la reeducació i reinserció dels interns, als quals ha posat sempre un rostre humà.

Més informació
El conseller de Justícia va presentar, a la seu del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, l’obra Recomanacions específiques per a la unificació de l’autòpsia judicial a l’Institut de Medicina Legal de Catalunya.

L’objectiu d’aquesta publicació és doble. D’una banda, els metges forenses disposaran d’una guia per treballar amb criteris uniformes, estudiats i establerts pel mateix Servei de Patologia Forense de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i, d’altra banda, l’Administració de justícia, jutges i fiscals en particular, podran comptar amb informes rigorosos basats en unes pautes d’actuació general.

Més informació
Recomanacions específiques per a la unificació de l'autòpsia judicial
El Departament de Justícia i el Consorci Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida van posar en marxa un acord de col·laboració per facilitar activitats per a l’execució de la pena de treballs en benefici de la comunitat (TBC), entre les quals s’inclouen tasques de suport i neteja per al manteniment del turó i dels edificis del Parc. El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president del Consorci i alcalde de Lleida, Àngel Ros, van ser els encarregats de signar aquest Conveni.

Més informació
En el marc de la jornada El Procés cap a un Estat Propi: Perspectives Jurídiques, que va tenir lloc a Reus, el conseller de Justícia, Germà Gordó, es va mostrar convençut que encara és possible un acord amb l'Estat per celebrar la consulta. Així mateix, va afirmar que «nosaltres, els catalans, formem part de la nació catalana i tenim dret –el que es reconeix a totes les nacions– a iniciar el procés cap a l’estat propi».

Més informació
El Departament de Justícia, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i dels Mossos d’Esquadra, va posar en marxa el nou dipòsit judicial de vehicles de la Seu d’Urgell. Aquest espai habilitat pel Departament de Justícia estarà ubicat a la partida de Sant Ermengol i estarà destinat, únicament i exclusivament, als vehicles que estiguin implicats en una causa judicial i quan el jutge ordeni mantenir-los en dipòsit.

Més informació
La ciutat de Lleida acull la mostra de les millors obres de ceràmica, pintura i escultura realitzades per interns dels centres penitenciaris catalans. El Centre Penitenciari Ponent celebra, així, la 26a edició del Premi Marraco, en la qual participen els tallers artístics de diferents centres penitenciaris de Catalunya. Les 104 obres presentades al certamen es poden visitar a la Sala d’Exposicions Sant Joan, de Lleida, fins al 10 de novembre.

Més informació
El Departament de Governació i Relacions Institucionals va encarregar al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció el transport, muntatge i desmuntatge de l’estand de la Direcció General d’Administració Local, que va servir d’espai de promoció del Departament a la Fira de Lleida del saló Municipàlia (XVII Saló d’Equipaments i Serveis Municipals). Aquesta feina va donar ocupació a 10 interns del taller exterior de Raïmat, que durant un mes i mig van construir l’espai d’exposició a partir de materials de fusta reciclada.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: