martes, 26 de noviembre de 2013

# 26
Butlletí d'actualitat tributària
Direcció General de Tributs i Joc
Departament d'Economia i Coneixement
Divendres, 15 de novembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Notícies tributàries

Aquesta llei conté un seguit de mesures tributàries, de les quals, i dins dels tributs cedits, cal destacar les modificacions relatives a l’IRPF, les quals venen motivades pels canvis efectuats, per aquesta mateixa norma, en el text refós de l’impost sobre societats i en la Llei d’institucions d’inversió col·lectiva :
- Als efectes del càlcul del límit  per estar obligat a declarar s’exclouen determinats guanys patrimonials sotmesos a retenció.
- S'estableix l'obligació d'informació per a les entitats comercialitzadores dels Fons d'Inversió.
- S'inclou entre les entitats amb obligació de subministrar informació a les entitats comercialitzadores de fons d'inversió domiciliats a Espanya.
- Es crea l'impost sobre els gasos fluorats d'efecte hivernacle.
En el  BOE del 28/09/2013 es va publicar la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de recolzament als emprenedors i a la seva internacionalització.
Aquesta Llei conté un seguit de mesures tributàries que afecten bàsicament a l’IRPF, a l’IS  i a l’IVA.
En relació amb l’IRPF, i amb efectes des del  29 de setembre de 2013, cal destacar les següents:
- Supressió de l'exempció dels guanys patrimonials derivats de la transmissió d'accions o participacions en empreses de nova o recent creació.
- Nova exempció per reinversió en el supòsit de transmissió d'accions o participacions en empreses de nova o recent creació.
- Deducció per inversió en empreses de creació nova o recent.

En relació amb l’IVA, s’estableix un nou règim especial de caràcter optatiu: el règim especial del “criteri de caixa”. Els subjectes passius que compleixin determinats requisits poden optar per l’aplicació d’aquest règim, els trets principals del qual són:
- Es retarda la meritació i la consegüent declaració i ingrés de l'IVA repercutit fins al moment del cobrament als clients,
-  Es retarda, igualment, la deducció de l'IVA suportat fins al moment en què el subjecte passiu efectuï el pagament als proveïdors (criteri de caixa doble);
- Data límit per efectuar el pagament o la deducció de l’IVA suportat: el 31 de desembre de l'any immediat posterior a aquell en el qual les operacions s'hagin efectuat.
El passat 5 de novembre, el Govern de la Generalitat va aprovar el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2014, així com, el Projecte de llei de mesures fiscals administratives, financeres i del sector públic per al 2014.
Del projecte de llei de mesures fiscals administratives, financeres i del sector públic per al 2014, cal destacar la reforma de l’impost sobre successions i donacions amb la finalitat d’incrementar la seva la progressivitat, i aconseguir una recaptació similar a l’obtinguda abans de l’anterior reforma del tribut.
Altres mesures fiscals del citat projecte:
- Taxes: es crea  l’“Eurovinyeta” taxa per la utilització de carreteres de la Generalitat  per els vehicles pesats de transport de mercaderies de 12 tones o més.
- Gravamen de protecció civil: es modifica la forma de càlcul dels topalls màxims de quota.
- IRPF: pel que fa a la deducció en concepte d’inversió per un àngel inversor,  s’aprova un percentatge específic de deducció en el cas de societats creades o participades per universitats o centres de recerca.
- Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats: en la modalitat de transmissions patrimonials oneroses es regula la tarifa aplicable als contractes d’arrendament d’immobles.
- Tributació del joc: s’aprova un tipus impositiu per a determinades màquines recreatives, i els tipus impositius de les rifes, tómboles i combinacions aleatòries.
En l’àmbit tributari incorpora diverses mesures, la majoria de les quals són les que habitualment recull aquesta norma, mesures que, d’altra banda, incideixen en les principals figures del sistema tributari. Així:
- En l’IRPF, s’inclou la pròrroga del gravamen complementari a la quota íntegre estatal establert per a 2012 y 2013.
- Es prorroga l’exigència del gravamen de l’impost sobre el patrimoni per al 2014.
- En l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, s’actualitza l’escala que grava la transmissió i rehabilitació de “grandezas y títulos nobiliarios“
- Per a l’any 2014, l’interés legal dels diners será del  4% i l’ interés de demora, el 5%.
Aquesta sentència considera contrària al dret de la Unió Europea la llei alemanya de l’impost sobre successions per tractar de forma diferent als residents i als no residents.
El Tribunal Suprem ha plantejat qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional per considerar que condicionar l’aplicació del benefici fiscal (bonificació en la quota per les adquisicions mortis causa per parents del causant del Grup I i II) a la residència del subjecte passiu en la Comunitat Valenciana vulnera els articles 14, 31.1 i 139.1 de la Constitució.
En la consulta V276/13 la Direcció General de Tributs i Joc determina que podran aplicar-se els tipus reduïts previstos per a les transmissions lucratives entre vius en el supòsit analitzat: donació de diners de pares a filla, essent els donants no residents i la donatària resident a Catalunya.
En la consulta 206E/13 s’analitza l’aplicació de la reducció del 95% per la donació de diners per a constituir una empresa individual o un negoci professional o per adquirir participacions, tenint en compte que en el cas analitzat els diners rebuts s’utilitzen per adquirir una finca rústica per a l’exercici d’una explotació agrària prioritària.
La recaptació de l’impost sobre les estades en establiments turístics i la distribució del Fons per al foment del turisme des de l’entrada en vigor de l’impost fins el segon trimestre de 2013
En data 1 de novembre de 2012 va entrar en vigor l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics (IEET) aprovat per la Llei 5/2012, del 20 de març, de mesures fiscals i financeres i administratives i de creació de l’impost sobre les estades en establiments turístics.
Les tarifes vigents actualment per estada són les següents:

 Tarifa
 Situació
CodiTarifa     
Tipus de gravamen
Hotel de 5 estrelles i gran luxeBarcelona ciutatEB12,25€
Resta de CatalunyaET1 2,25€
Hotel de 4 estrelles i 4 superiorBarcelona ciutatEB21,10€
Resta de CatalunyaET20,90€
Resta d'establimentsBarcelona ciutatEB30,65€
Resta de CatalunyaET30,45€

Hi ha un topall per persona, en el mateix establiment i per un període continuat,  de set unitats d’estada (dies o fraccions).
Exempcions:
o Les estades subvencionades per programes socials d’una administració pública dels estats membres de la UE
o Les persones d’edat igual o inferior a 16 anys.
La Llei també va crear el Fons per al Foment del Turisme, dotat amb el conjunt d’ingressos obtinguts per l’exacció de l’impost, com a mecanisme destinat a finançar polítiques turístiques per al millorament de la competitivitat de Catalunya com a destinació turística.
El 30% de la recaptació del Fons es destina a les administracions locals en funció de la recaptació corresponent als establiments i equipaments del seu municipi.  La ciutat de Barcelona participa, addicionalment, amb un 50% de la diferència entre les tarifes aplicades a Barcelona ciutat i la resta de municipis i el Conselh Generau de’Aran, sens perjudici de la participació en el Fons dels seus municipis, perceb addicionalment el 20% de la recaptació del Fons corresponent al tram de l’impost de gestió pròpia de la Generalitat de Catalunya.
Els municipis han d’acreditar anualment que els recursos es destinen a promoció turística i dins dels àmbits que defineix la llei de creació de l’impost.
La recaptació anual prevista és d’uns 38 milions d’euros. L’import recaptat des de l’entrada en vigor de l’impost fins al 20 de juliol de 2013, és a dir, la recaptació corresponent als mesos de novembre i desembre de 2012 i als dos primers trimestres de 2013 ha estat de 18,8 milions d’euros. Cal tenir en compte la forta estacionalitat en l’execució de l’impost per el gran nombre d’estades que es produeixen a Catalunya durant el tercer trimestre de l’any (mesos de juliol, agost i setembre) i que encara està pendent de liquidar.
La ciutat de Barcelona ha generat 10,48 milions d’euros, un 55,58% del total. La resta de municipis de Catalunya han generat 7,93 milions d’euros, que suposa un 42,25% del total. Les transferències extraordinàries a la Vall d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà corresponen a recursos del Fons de la Generalitat que s’han destinat excepcionalment per pal·liar els efectes de les riuades del mes de juny.
Amunt
 

:: Novetats al web

Amunt

No hay comentarios: