miércoles, 6 de noviembre de 2013

# 105
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 05 de novembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

El Govern dóna un impuls institucional al Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions
El Consell Executiu va aprovar el 29 d'octubre introduir modificacions en el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions amb l’objectiu de donar-li el màxim impuls institucional. Aquesta modificació respon a la necessitat, a parer del Govern, d’abordar la salut mental de manera integral i coordinada amb tots els àmbits que s’hi relacionen, no només des de l’àmbit de la salut, sinó també des de l’àmbit social, laboral i educatiu, entre d’altres.
Unes sessions de treball amb tècnics locals de participació i plans comunitaris promouran l'enfortiment de les entitats
El Departament de Benestar Social i Família, per mitjà de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, organitza una sèrie de sessions de treball adreçades a tècnics locals de participació i de plans comunitaris per difondre recursos pràctics per enfortir les entitats i el teixit associatiu català.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Conferència "Pèrdues, guanys i dols: des del realisme i l’acceptació"
L'acceptació de les pèrdues és feixuga fins i tot per als professionals avesats a situacions complicades o extremes. No obstant això, cal reconèixer que les pèrdues formen part de la nostra existència i que és positiu acceptar que les que són inevitables poden generar valors ètics sòlids. Concepció Poch, especialista en la matèria, aportarà a DIXIT reflexions i eines per identificar i afrontar el dol i les pèrdues en una conferència adreçada als professionals dels serveis socials. L'acte tindrà lloc el 13 de novembre de 2013 a les 17 h.
Segona i tercera conferències del cicle "L’economia solidària, una economia pensada per a les persones"
DIXIT Vic acollirà a finals de novembre les dues darreres conferències del cicle sobre economia solidària impulsat per la Càtedra de Serveis Socials de Catalunya.  El 14 de novembre, el cooperativista Jordi Garcia Jané parlarà del concepte d’economia social i solidària, a més de les perspectives i els nous reptes que planteja. I el 28 de novembre, Abdoulaye Fall, expert en immigració, integració social i interculturalitat s’endinsarà en els conceptes de comunitats autofinançades.
Seminari introductori "Com optimitzar els recursos gratuïts d’Internet"
DIXIT organitza, el proper 19 de novembre, un seminari introductori per mostrar als professionals dels serveis socials com utilitzar diferents recursos gratuïts de la xarxa i treure’n profit. Es presentaran les característiques i els usos més bàsics de: xarxes socials; eines per elaborar presentacions dinàmiques i atractives; recursos per crear i organitzar continguts; i solucions per gestionar la gran quantitat d'informació que rebem diàriament.
Conferència "La família com a escola de creixement i de resiliència"
El 27 de novembre, DIXIT Vic acull una conferència impulsada per la Càtedra de Serveis Socials de Catalunya, que tractarà sobre la força emocional dels vincles familiars, a càrrec d’Eva Bach, pedagoga, mestra, escriptora, formadora, terapeuta i orientadora familiar. La conferenciant parlarà sobre com les famílies d’avui poden crear vincles d’una manera saludable, convertint les dificultats i les vivències doloroses en aliades per créixer i transformar-se.
El 28 de novembre tindrà lloc al centre DIXIT amb seu al Departament de Benestar Social i Família la darrera conferència del cicle ”Elements per entendre el fenomen de la violència en el nostre entorn”. Beatriu Masià, cofundadora de l'Associació Tamaia Viure Sense Violència, farà un breu repàs de la situació actual de la violència masclista i explicarà com s'aborda des dels diferents àmbits implicats (serveis socials, salut o justícia), l'enfocament que en fan els mitjans de comunicació i de l'ús de les noves tecnologies en l'exercici d'aquesta violència.
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un dossier temàtic adreçat tant a les persones nouvingudes al nostre país com als professionals de l’àmbit dels serveis socials que les atenen i assessoren. Recull recursos web, entitats, publicacions, articles i legislació que poden cobrir les seves necessitats d’informació. La majoria dels recursos es poden consultar als centres DIXIT.
Amunt
 

:: Agenda

Cicle de conferències "A contracorrent. L’impacte de la crisi en les trajectòries juvenils"
Barcelona acollirà, durant els mesos de novembre i desembre, un cicle de conferències en què es presentaran els principals resultats de l’informe general de l’Enquesta a la joventut de Catalunya 2012. Es tracta d'una iniciativa de la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família. La conferència d’inauguració del cicle tindrà lloc el 14 de novembre i tractarà sobre "Joves i família en el procés de transició a la vida adulta: teixint nous lligams".
Jornada "L'altre costat del retorn: els immigrants davant la crisi"
Sant Pere Claver Institut Docent-Recerca organitza aquesta jornada per abordar l'afectació de la crisi econòmica a la població immigrant, especialment des de la perspectiva del plantejament del retorn, un tema complex sobre el qual hi ha una gran manca d’informació. La jornada, que tindrà lloc el 22 de novembre a Barcelona, reunirà a reconeguts especialistes en la matèria.
IX Jornada formativa per a professionals amb motiu del 25 de novembre Dia per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones "Les desigualtats de sempre en el segle XXI"
L'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat, mitjançant el programa municipal Dona, organitza una jornada el 22 de novembre perquè professionals dels serveis socials i altres àmbits implicats reflexionin per aconseguir una millora en la resposta a les diferents violències de gènere.
III Jornada de l'Exclusió Social a Vilanova i la Geltrú "És la comunicació un factor d’inclusió social?"
El proper 28 de novembre, VNG Inclusió de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitza aquesta jornada sobre com els mitjans de comunicació, els rumors, els estereotips i les diferents maneres de comunicar, formalment i informal, afecten els processos d’inclusió social.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 17 de novembre de 2013
Organitza: Institut Català de les Dones del Departament de Benestar Social i Família
Termini: 31 de gener de 2013
Organitza: Fundació Plataforma Educativa
Termini: 30 de desembre de 2013
Organitza: Federació Espanyola de Parkison
Amunt
 

:: Formació

L'objectiu principal d'aquest curs és adquirir coneixements (conceptuals, procedimentals i actitudinals) i estratègies que permetin l'abordatge de la sexualitat tant amb les pròpies persones amb discapacitat i/o malalties cròniques o neurodegeneratives i amb les seves famílies.

Data i lloc: 21 i 22 de novembre de 2013
Organitza: Centre d'Estudis Sanitaris i Socials i Sírius Vic Centre per l'Autonomia Personal de la Universitat de Vic
Aquest monogràfic s'endinsarà en les diferents formes de comunicació entre les persones amb limitacions per a la comunicació oral, explorant els camps de la comunicació basal i sensorial, el sistema alternatiu i augmentatiu de la comunicació (SAAC) i el sistema pictogràfic (SPC).

Data i lloc: 20 i 21 de desembre de 2013 a Barcelona
Organitza: Col·legi de Pedagogs de Catalunya
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Pacte per a la infància a Catalunya: 19 de juliol de 2013
Document orientat a impulsar polítiques integrals que tinguin en compte la perspectiva dels infants i adolescents. Es tracta d’un projecte que no sols dóna eines per protegir i atendre el col·lectiu en situació de vulnerabilitat, sinó que també inclou mesures de prevenció, fomenta la participació i promociona els drets, els deures i les oportunitats de tots els infants i adolescents.

Pacte per a la infància a Catalunya: 19 de juliol de 2013. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, 2013. 113 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
De la dependència a l'emancipació dels joves tutelats i extutelats: claus per a l'acompanyament en aquest procés
Document creat amb l’objectiu de garantir la qualitat de la intervenció educativa unificant línies generals i criteris d’actuació, per tal de facilitar una guia pràctica per a l’elaboració dels projectes de cada recurs d’habitatge.

Camacho Salazar, Julián. De la dependència a l'emancipació dels joves tutelats i extutelats: claus per a l'acompanyament en aquest procés. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, 2013. 56 p. (Col·lecció Eines; 15)

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Informe europeo sobre drogas 2013: tendencias y novedades
Informe que presenta una visió panoràmica del fenomen de la droga a Europa. Inclou des de problemes de consum i salut pública fins a polítiques al respecte i les respostes aportades.

Informe europeo sobre drogas 2013: tendencias y novedades. Luxemburgo: Oficina de Publicaciones de la Unión Europea, 2013. 74 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Amunt
 

:: Recursos

Què en saps del VIH i de la sida?
Portal web de divulgació adreçat a apropar temes d'investigació i recerca entorn la sida als més joves. Es tracta d'un projecte de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Amunt

No hay comentarios: