miércoles, 27 de noviembre de 2013

# 76
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 26 de novembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
Conseller Gordó: «La llei catalana de col·legis professionals serà de primera divisió, donarà resposta als ciutadans i serà una estructura d'Estat per a la Catalunya que totes i tots volem»
El Departament de Justícia va finalitzar la setmana passada la segona fase del trasllat dels jutjats contenciosos administratius de Barcelona a la seva nova ubicació a la Ciutat de la Justícia.

En aquesta segona fase, s’hi van traslladar els jutjats contenciosos del núm. 1 al 17, l’arxiu d’aquests jutjats, el Deganat Contenciós Administratiu i la biblioteca. Això va comportar un moviment de 142 persones, que tenint en compte les ja traslladades dels tres jutjats d’executòries socials i del Servei d'Actes de Comunicació Social, sumen un total de 251 persones. Amb la concentració dels òrgans judicials, el Departament de Justícia pretén millorar la gestió i l’eficiència dels tràmits judicials i aconseguir un estalvi de gairebé tres milions d’euros en concepte de lloguer dels espais que ocupaven fins ara.

Més informació
Conseller Gordó: «La llei catalana de col·legis professionals serà de primera divisió, donarà resposta als ciutadans i serà una estructura d'Estat per a la Catalunya que totes i tots volem»
El conseller de Justícia, Germà Gordó, en l’acte d’obertura de la sessió plenària del Congrés de Notaris Europeus, que es va celebrar per primera vegada a Barcelona, va destacar el fet que aquesta ciutat hagi estat escollida com a seu permanent de la Comissió d’Afers Europeus de la Unió Internacional del Notariat. Així mateix, el conseller va remarcar que les funcions dels notaris han augmentat amb el pas del temps i que estan en constant adaptació a les modificacions de la societat. En aquest sentit, va ressaltar que els notaris són «el pilar en la resolució de conflictes mitjançant l’arbitratge i la mediació».

Més informació
El director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler, en la seva compareixença a la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya, va anunciar que el Departament de Justícia reforçarà el paper de les entitats del tercer sector i ampliarà les relacions entre aquestes i la Direcció General de Serveis Penitenciaris. En aquest sentit, va manifestar que l’any vinent es tornarà a fer la convocatòria de subvencions per a aquestes entitats, que desenvolupen una «important tasca» en l’àmbit penitenciari mitjançant programes de reinserció i rehabilitació d’interns.

Pere Soler va explicar que un exemple d’aquesta col·laboració del tercer sector i la societat civil amb els serveis penitenciaris és el programa europeu Cercles.

Més informació
El passat 15 de novembre es va celebrar la sessió del Ple de l’Observatori Català de la Justícia al Palau de la Generalitat de Catalunya. El president de la Generalitat, acompanyat del conseller de Justícia i del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, va destacar la voluntat del Govern de crear el Consell de Justícia de Catalunya malgrat les limitacions que la sentència del Tribunal Constitucional va establir en l’Estatut d’autonomia de Catalunya.

Per la seva banda, el conseller de Justícia va defensar el dret a la tutela judicial efectiva, que considera en perill per l’establiment de les elevades taxes judicials estatals, i per la proposta del Ministeri de Justícia del Text articulat de la Llei de demarcació i planta judicial que allunya molt clarament l’Administració de justícia dels ciutadans amb la desaparició dels òrgans judicials inferiors als tribunals d’instància.

De la sessió del Plenari destaca també la presentació i aprovació dels estudis realitzats pels diferents grups de treball.

Més informació
El conseller de Justícia, durant la cloenda de l’acte de commemoració de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats, que va tenir lloc a Manresa, va afirmar que «tenim una justícia gratuïta de gran qualitat, amb magnífics professionals» i va recordar que, de cara a l’any vinent, no hi haurà més ajustaments en el torn d’ofici.

Durant el seu parlament, Germà Gordó també va posar de manifest que «el caràcter de l’advocat és el d’una persona al servei de la ciutadania». Així mateix, va mostrar el rebuig del Govern a la proposta del Ministeri de Justícia d’homogeneïtzar els mòduls de justícia gratuïta, que suposaria una reducció al voltant del 30 %.

Més informació
Conseller Gordó: «La llei catalana de col·legis professionals serà de primera divisió, donarà resposta als ciutadans i serà una estructura d'Estat per a la Catalunya que totes i tots volem»
El conseller de Justícia, durant la visita a l’Ajuntament i al Jutjat de Pau de Torà, a Lleida, va afirmar que «el Govern defensa que han de continuar existint els jutjats de proximitat perquè fan una feina molt important». A més, el conseller va fer una valoració molt positiva del funcionament del Jutjat de Pau de Torà, ja que durant la visita va poder constatar el volum de feina que realitza.

Més informació
Conseller Gordó: «La llei catalana de col·legis professionals serà de primera divisió, donarà resposta als ciutadans i serà una estructura d'Estat per a la Catalunya que totes i tots volem»
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va presentar, juntament amb Inmaculada Montalbán, vocal i presidenta de la Comissió d’Igualtat del Consell General del Poder Judicial, el llibre Assetjament sexual i assetjament per raó de sexe: actuació de les administracions públiques i de les empreses, editat pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Aquesta obra és fruit de la col·laboració entre el Departament de Justícia i el Consell General del Poder Judicial.

En la seva intervenció, el conseller va posar de manifest que «la Conselleria tira endavant la publicació d'una obra com aquesta perquè, si bé és cert que existeixen lleis i protocols per fer front a situacions com aquesta, la veritat és que la xacra continua».

Més informació
Assetjament sexual i assetjament per raó de sexe
El 20 de novembre es van inaugurar a l’Auditori de la Ciutat de la Justícia les XII Jornades Catalanes d’Actualització en Medicina Forense, les XVIII Jornades de l’Associació Nacional de Metges Forenses i l’XI Simposi sobre Aspectes Medicopràctics en la Valoració del Dany Corporal, organitzats per l’Associació Catalana de Metges Forenses i l’Associació Nacional de Metges Forenses amb la col·laboració del Departament de Justícia a través de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

El tema monogràfic d’aquestes jornades, que s’organitzen cada dos anys, es va centrar en diversos aspectes de l’antropologia forense, com ara la conjunció entre l’arqueologia i l’antropologia, les tècniques d’esqueletització, l’actuació medicoforense en casos de sostracció de nadons -amb la presentació de la Guia de recomanacions en la pràctica d’exhumacions- i el paper de l’aplicació de tècniques genètiques en aquests casos.

Més informació
Sessió d’investigació sobre estudis específics en justícia juvenil
El proper 10 de desembre tindrà lloc al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada una nova sessió d’investigació en què es presentarà la recercaAvaluació del programa de mediació penal d'adults. Aquest programa té com a objectiu resoldre el conflicte produït pel delicte implicant totes les parts i concedint un paper clau a la víctima, sobre la restitució de la qual gira el procés mediador.

Per assistir-hi, cal formalitzar la inscripció en línia fins al 8 de desembre.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: